vrijdag 21 september 2001

Terrorisme ontstaat door domme politici

Dat George "double-me" Bush niet verder komt dan een rechtlijnige indeling van de wereld in terroristen en goeden, verbaast me niet. Het is natuurlijk wel erg gemakkelijk om de zaak zo te simplificeren, want zo hoeft hij zich niet af te vragen hoe mensen tot dit soort terroristische wanhoopsdaden te komen; of het misschien niet de houding van de USA (d.w.z. van het kapitalisme) in de wereld is die geleid heeft tot een hoop armoede, ergernis en naijver; of het niet de armoede in grote delen van de wereld is, waardoor extreme ideeën (of dat nu fundamentalisme of anders heet) een dankbare voedingsbodem krijgen, waardoor mensen die toch niets te verliezen hebben, bereid zijn hun leven op te offeren.

Bovendien is het zo wel érg gemakkelijk om de eigen verantwoordelijkheid over het hoofd te zien. Zonder steun van de USA aan Bin Laden en aan de Taliban in het verleden zouden de aanslagen van 11 september wellicht niet plaatsgevonden hebben. Maar uiteraard had de VS daar goede redenen voor: de "Russen" moesten immers uit Afghanistan weg!

Trouwens: was de staatsgreep in Chili op die andere 11 september (1973) niet door de USA geïnspireerd? Over terrorisme gesproken! En is het niet onder auspiciën van de USA dat Cuba al tientallen jaren uitgehongerd wordt? Of wat te denken van de verantwoordelijkheid van de bewapeningsindustrie, die maar al te gretig het meest moorddadige wapentuig verkoopt aan wie ervoor wil betalen?

Kennelijk is het allemaal veel simpeler: een "oorlog" tegen een onzichtbare vijand moet alles oplossen. En het ergste is nog dat overal regeringen en burgers de simplistische oorlogsrethoriek en het tromgeroffel van Bush zonder bedenken overnemen. Maar wie wil er dan ook voor terrorist worden uitgemaakt ("Who is not with us, is with the terrorists" zoals George "double-me" het donderdagavond in het Congres formuleerde)?

Geen opmerkingen: