maandag 4 maart 2002

Waarom krijgen spam-schoften geen levenslang?

Provider XS4All heeft een rechtszaak aangespannen tegen de spammer AdFab. De rechter heeft de zaak bestudeerd en is tot dezelfde conclusie gekomen als de provider. AdFab mag geen spam meer verzenden.

AdFab is daar niet gelukkig mee en doet extra zielig, want het is toch zo simpel voor degenen die spam krijgen om te reageren en te zeggen dat ze voortaan geen spam meer willen ontvangen. Dit is echter een hol argument. In veel van hun mailbox-vervuiling wordt inderdaad de mogelijkheid geboden een mailtje te sturen dat je geen mail meer van hen wilt ontvangen. Als je daarop reageert, weten ze echter meteen dat je e-mail adres actief is en kunnen ze het duurder aan andere bedrijven verkopen.

Je zult inderdaad niets meer van de eerste afzender horen, maar dat gebeurt toch nooit. Deze boeven zijn zo doortrapt dat ze steeds een ander afzenderadres gebruiken, waardoor je niet eens je e-mail programma zo kunt instellen dat hun berichten op de server gewist worden.

Een écht fatsoenlijk bedrijf, zoals sommige software leveranciers, bieden je de mogelijkheid om bij het installeren of bij het bezoeken van hun site aan te geven of je prijs stelt op informatie betreffende hun producten. Alleen op deze manier ("opt-in") is het mogelijk om ongevraagde toezending van allerlei rotzooi (van aanbiedingen om snel rijk te worden tot "hardcore porn", aanbiedingen voor "penis enlargement" of zelfs "teenage sluts" - sorry, niet mijn woorden!) te verhinderen.

Geen opmerkingen: