maandag 10 september 2012

Rutte for president

Ik kan niet anders dan bewondering hebben voor de slimme manier waarop dhr. Rutte zich de laatste dagen profileert. Door zijn leugenaar-imago niet al te erg te bestrijden gebeurt er precies wat zijn bedoeling is: namelijk dhr. Samsom als overwinnaar van debatten in beeld brengen. 

Samsom is niet dom, maar wil te graag meedoen en gooit daardoor zelfs - onder het motto van "wat ben ik toch een goede huisvader" - zijn gehandicapte kind te grabbel om op het pluche te komen. Ook herhaalt hij de bekende draaideur-filosofie van de PvdA met de verstofte ideologische veren die geheel onverwacht toch nog onderin een bureaulaatje werden aangetroffen en nu breed worden uitgemeten. 
En die er vermoedelijk ook meteen weer in zullen verdwijnen als het te pas komt. Of zijn het veren die ze snel van de SP hebben gejat en die ze na de verkiezingen weer teruggeven? 

De Nederlandse media is (zijn?) al voorgekookt in het SP bashen, en wel op een erg slimme manier: na een debat komen er "belangrijke" spindoctors en "deskundige" analisten aan het woord - ze hebben meegekeken naar een debat en hebben zich zogenaamd een mening gevormd - die het publiek vertellen wat zij als deskundige - ik noem maar : Erik van Bruggen, maar er zijn velen zoals hij - hebben waargenomen en op huiskamertoon bespreken wat er goed / fout was aan het optreden van de vertegenwoordiger: kleur van de das, gelaatsuitdrukking, lichaamshouding en al dat soort prietpraat.
 
Zelfs BNR radio ontdekt het: Umberto Tan roept op tot uitstralen van je gedachte dmv. das: linkse partij = rode das !  maar ze dragen een blauwe ! 
Foei ! Be Honest ! Ach ja, Umberto weet (althans, zo lijkt het op BNR) voornamelijk iets van leuke auto's, sportlieden, zijn werk, en zijn gezin. En dassen. Een eerlijk lijkend mens. 

Maar goed: Die goede / foute aspecten stralen dan af op de partij. het valt me op dat de SP er dan - op grond van die zogenaamde logische overwegingen - slechter van af komt.(blauwe  das :-))) INHOUDELIJK is er doorgaans weinig commentaar van deze deskundigen, die ik maar als "de beste stuurlui" beschouw. Waar staan die over het algemeen ook weer?

Rutte hoopt natuurlijk dat veel PvdA-ers die van plan zijn om SP te gaan stemmen nu toch weer bij de PvdA zullen blijven, en uiteraard dat ook andere veronderstelde overlopers naar andere partijen terugkeren bij de PvdA. 
Als dat gebeurt, zal de VVD zeker de grootste partij worden, naast twee relatief kleine socialistische partijen. Ik heb namelijk het gevoel dat de VVD best een trouwe achterban heeft. De VVD mag dan wederom de minister-president leveren en socialisten in onderlinge verdeeldheid aan de kant laten staan. 

Sterker nog: het zou mij niet verbazen als de VVD na 12 september met de PvdA (Samsom!) + CDA gaat vrijen. PvdA zit al overal in het land op het pluche, en eigenlijk geldt dat ook voor het CDA, dat is ook wel handig. 

De titel van dit stukje stuit me zeer tegen de borst, maar helaas vrees ik dat het realiteit gaat worden. 
Wij weten na al die jaren ondertussen wel wat VVD en (recenter) PvdA waard zijn. Ik vrees dat de kiezer zich wel weer zal laten verleiden tot de waan van de dag, dan wel het leukste kontje van een kandidaat. 

We zullen zien.
 
Met dank van Willem Wejes ontvangen bijdrage.

Geen opmerkingen: