maandag 3 maart 2014

Dwarslezer over Oekraïne

Tja, in die Republiek is weer eens iets aan de hand. Dat is niet de eerste keer. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie hebben we daar inmiddels een Oranje Revolutie gehad (eind 2004), waarin oppositieleider Yushtshenko met een klein verschil het onderspit dolf tegen Yanukovitsh. Uiteraard stond de EU aan de kant van Yushtshenko, net als toen er dit jaar een "spontane" opstand ontstond tegen Yanukovitsh, waarbij de EU en de VS (zelfverklaarde kampioenen van het Internationaal Recht en de Mensenrechten) uiteraard weer de partij (ondanks geflirt met fascistische ideeën) steunde, die nauwere banden met de EU wenste. Gezien de manier waarop in de EU en in de Verengde Staten de Mensenrechten en het Internationaal Recht gerespecteerd, ging het dus beslist niet om die Rechten. Ongetwijfeld had/heeft de Kapitalistische Internationale een grote belangstelling voor een pro-Westerse Oekraïne als afzetmarkt voor de kapitalistische consumentenmarkt en uiteraard (de EU) voor een groot reservoir aan lageloon-arbeiders.

Bijkomende voordelen voor de VS zou zijn dat de NAVO dan ook in Oekraïne wortel kan schieten, waardoor ze nog dichter een dreiging kan vormen voor Rusland, en dat is waar het Verenigdestaatse Vreemdelingenlegioen al vanaf de val van de muur mee bezig is, ondanks eerdere afspraken dat de NAVO zich niet verder naar het oosten zou uitbreiden na de toevoeging van de voormalige DDR.

Intussen heb al diverse hoge en lage piefen hun zegje gedaan over de militaire activiteiten van Rusland in de autonome republiek Krim.

Obama wijst er bijvoorbeeld op dat de Russische militaire actie in Oekraïne strijdig zou zijn met het Russische "respect voor de onafhankelijkheid en souvereiniteit en grenzen van Oekaïne" (New York Times van gisteren). Ook de Verengdestaatse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, doet een duit in het zakje en probeert Putin' bang te maken door te dreigen dat Rusland wel eens uit de G8 gezet zou kunnen worden en dat er maatregelen genomen zouden kunnen worden tegen de bezittingen van Russische handelaars (New York Times vandaag)... Dat zeggen twee vertegenwoordigers van de grootste schurkenstaat, die constant de Mensenrechten (denk aan het gespioneer van CIA en NSA) en het Internationaal Recht (denk aan de invallen in Irak, Afghanistan, het gestook in Venezuela, de inzet van hun drones in Pakistan en waar ze dat maar nodig oordelen) op groffe wijze schenden.

Oja, ook de spreekpop van het Verenigdestaatse Vreemdelingenlegioen, Rasmussen heeft ons nog gewaarschuwd voor de ernstige bedreiging voor de vrede en veiligheid die de huidige situatie vormt voor Europa. Volgens mij zijn er door de NAVO al diverse andere ernstige bedreigingen gecreëerd voor Europa, zoals de betrokkenheid van militairen uit diverse Europese lidstaten in Afghanistan en Irak. Hij vindt dat de Russische troepen zich uit Oekraïne terug moeten trekken (Reuter's vandaag). Hij vindt het kennelijk onlogisch dat Rusland zijn belangen op de Krim probeert te verdedigen, terwijl de VS al meer dan een eeuw lang (en zeker sinds de Tweede Wereldoorlog) een buitenlandse politiek voeren, waarbij alles op alles gezet wordt (met inbegrip van moord en doodslag, tot op eigen burgers toe) om de economische belangen van Washington te beschermen en te bevorderen...

Geen opmerkingen: