zaterdag 15 oktober 2022

Dringend advies voor "links" in Nederland

Dankzij de "linkse" versnippering gaan er elke keer bij verkiezingen reststemmen verloren die doorgaans terecht komen bij andere, enge, partijen.

Het is helaas niet mogelijk in onze "democratie" om deze "enge" partijen te verbieden - althans, ze kunnen wel verboden worden, maar dan kunnen ze gemakkelijk onder een andere naam terugkomen (*).

Wel bestaat de mogelijkheid (zoals ik in het verleden ook al betoogd heb) om een (zo) groot (mogelijk) links blok te vormen, waarbinnen politieke partijen die zichzelf als 'links' beschouwen kunnen samenwerken (zoals SP, GroenLinks, PvdA). Dit blok maakt een gezamenlijk kiesprogramma, waarin de punten worden opgenomen die de deelnemende partijen met elkaar gemeenschappelijk hebben, zoals bijv. deprivatisatie van de energiebedrijven. Verder blijven de deelnemende partijen ook bestaan met hun eigen kiesprogramma, waarin ze ook hun eigen programmapunten vermelden, dus ook plannen die ze niet gemeen hebben met de andere 'linkse' partijen.

De kieslijst van dit links blok (voor het voorbeeld ga ik hierbij uit van PvdA, SP en GroenLinks) wordt samengesteld op volgorde van het aantal zetels dat de Partijen in het zittende parlement hebben, momenteel de PvdA 9, SP 9, en Groenlinks 8, dus op de 1e plaats de PvdA-lijsttrekker, op de tweede die van de SP en op de derde die van GroenLinks; vervolgens op de 4e, 7e, 10e, enz. kandidaten van de PvdA, op de 5e, 8e, 11e, enz. van de SP en op de 6e, 9e, 12e, enz. van GroenLinks. Op deze manier komen er gegarandeerd minder restzetels terecht bij niet-Links.

Eenmaal binnen het parlement, stemmen de Links Blok-parlementariƫrs dan op grond van het gezamenlijke verkiezingsprogramma Ʃn op grond van de programmapunten van de eigen partij.

 

(*) Bovendien zou het niet moeten kunnen dat 'slechte' partijen (of boeken, denk aan Hitler's  Mein Kampf) verboden worden. Dat past niet in een samenleving die gebaseerd is op een aantal vrijheden, zoals die van meningsuiting (en -vorming). Het onderwijs in een democratie zou erop gericht moeten zijn om de burgers te leren zelfstandig en verstandig na te denken, anders hebben ze niets aan hun vrijheden - of sterker nog: die worden misbruikt om de bevolking te misleiden. Als het onderwijs daarvoor zorgt, zouden de burgers ZELF in staat zijn goed van slecht te onderscheiden!

Geen opmerkingen: