vrijdag 28 april 2023

Herstelbetaling voor slavernij... Welke slavernij?

Advocaat Gerard Spong ziet "wel een strafrechtelijk gaatje" voor herstelbetalingen voor nazaten van slaven ('slaafgemaakten' volgens hedendaagse wensen. Is Spong dan ook een 'advocaatgemaakte'?) (Zie Het Parool van 26 april) Ik vrees dat die eventuele betalingen zullen dan wel voor rekening zullen komen van de belastingbetalers (dus bij de arbeidersklasse), en dat ze niet gevorderd gaan gevorderd van de nazaten van de slavenhandelaars.

Ik wil dan in ieder geval vrijgesteld worden van de daarvan het gevolg zijnde belastingen. Tenslotte ben ik een nazaat van Brabanders, en Brabant (net als Limburg) werd na de 80-jarige oorlog door Holland uitgebuit als een kolonie ('Generaliteitsland') van Holland. Tevens wil ik dan alle afstammelingen van Brabanders en Limburgers oproepen om ook een eis tot herstelbetaling in te dienen bij de daarmee (te) belaste(n) dienst(en). En wat te denken van de nazaten van de als boeren tewerkgestelden in de veenkoloniƫn? En die van de lijfeigenen in feodale tijden? Of ligt de grens ergens rond 1800 (of waar anders )?
En hoe zit het trouwens met de arbeiders (waaronder ontelbare kinderen) die vanaf de industriƫle revolutie tot 16 uur per dag uitgebuit werden?

Of wordt bij slavernij alleen gedacht aan gekleurde mensen die uitgeperst werden en daarvoor geen loon (ook al is dat dan maar een symbolisch bedragje) kregen? Misschien is het wel handig om een niet mis te verstand definitie van het begrip 'slavernij' vast te stellen? Of om het begrip 'verjaring' misschien maar meteen te laten vervallen? Dat zal een enorme toeloop van vorderingen opleveren. Leuk voor de advocatuur!

Geen opmerkingen: