vrijdag 8 december 2023

Artikel 23?

Geert Wilders (voor wie geen kranten leest, het opperhoofd van de PVV, de nog rechtsere afsplitsing van de conservatieve VVD) roept al eeuwen (bij manier van spreken) dat moskeeën en islamitische scholen gesloten moeten worden. 

Qua moskeeën lijkt me dat bezwaarlijk, want dan moet je meteen de vrijheid van godsdienst aanpakken en dat lijkt me erg moeilijk, want dan voelen de gristelijke (bij)gelovigen zich meteen bedreigd. Het zou wel wenselijk zijn als mensen de herkomst van de diverse religies begrepen, maar dat is dan weer een andere discussie.

Wat islamitische scholen betreft, geldt eigenlijk hetzelfde als voor christelijke scholen en andere ideologisch georiënteerde scholen. In verband daarmee heb ik al diverse malen gepleit voor het laten vervallen van artikel 23 van de Nederlandse grondwet, die op godsdienst gebaseerd onderwijs mogelijk maakt. Zie hierover bijvoorbeeld mijn artikelen:

28 mei 2005: God brokkelt steeds verder af;
7 juni 2006: Nu ook klassenstrijd in D'66;
27 mei 2022: Artikel 23 - hoe lang nog.

In Nederland heeft elk kind recht op onderwijs - en dat zou ook wel eens wat ruimere regelingen mogen hebben voor minder vermogende gezinnen (die eigenlijk niet zouden mogen bestaan: zelfs Mark Rutte waagde het een aantal jaar geleden zelfs te beweren dat er in Nederland geen "echte" armoede bestaat!), en hoe kan dat beter geregeld worden dan met openbaar onderwijs, dat overal op hetzelfde leerprogramma gebaseerd zou moeten zijn en géén indocrtrinatie van welk (bij)geloof dan ook toestaat.

Het is eigenlijk heel gemakkelijk: uitsluitend openbaar (lager en voortgezet!) onderwijs. Dan hoeft Wilders niet meer bang te zijn dat op islamitische dingen onderwezen worden, maar ook dat op gereformeerde scholen vrouwen gediscrimineerd worden en homo- en andere -elen veroordeeld worden.

En als er eens een functionerende coalitie geformeerd wordt in Nederland die de grondwet wil actualiseren, dan ben ik beschikbaar voor meer adviezen in dat verband (naast artikel 23).

Geen opmerkingen: