donderdag 1 november 2012

Dubbele moraal uitkeringsfraude (overgenomen artikel)

Terwijl de aandacht zich richtte op de onderhandelingen in Den Haag is de Eerste Kamer stilletjes akkoord gegaan met twee wetten die grote gevolgen hebben voor veel mensen. Vanaf 1 januari 2013 kan de overheid voortaan bij vrijwel iedereen het huis betreden om fraude met de AOW, de uitkering of kinderbijslag tegen te gaan.

De wet over huisbezoeken geldt overigens niet voor belastingontduikers. Bij belastingfraudeurs mag de controleur namelijk alleen binnenvallen als er een verdenking van fraude bestaat. Bij mensen met een uitkering, AOW of kinderbijslag, is die verdenking niet meer nodig. En wie de controleur niet binnenlaat, wordt gekort op de uitkering.

Uitkeringsfraude is bovendien een veel breder begrip dan belastingfraude. Als iemand niet op tijd aangeeft een paar uurtjes uitzendwerk te hebben gedaan, dan is dat fraude. Voor de AOW kan het al fraude zijn als ouderen bijvoorbeeld een paar keer per week met een vriend of vriendin samen zijn.
De Socialist, november 2012

Neem contact op met redactie@socialisme.nu voor een proefabonnement (3 maanden voor € 3,00), een jaarabonnement (10 nummers voor € 15,00) of om donateur te worden (minimaal € 5,00 per maand en uiteraard De Socialist gratis). - De prijzen gelden voor Nederland.

Geen opmerkingen: