zaterdag 25 december 2021

Glastuinbouw en milieu...?

Als ik het goed begrijp verlangt "de" Nederlandse glastuinbouw (bij monde van zijn energie-expert Forsma), dat 'het kabinet garant [zou] moeten staan voor de gasleveringen en financiële compensatie [moeten] bieden' als 'het gas echt op is'. (NRC van gisteren).

Die sector heeft zijn milieu-vijandige activiteiten al sinds mensenheugenis kunnen uitvoeren met enorme subsidies van de Nederlandse R.overheid - dus ten laste van de gewone burgers, die voor hun noodzakelijke gasverbruik (verwarming, koken) altijd de volle prijs hebben moeten betalen. En diezelfde burgers moeten dus nu, als het aan de glastuinbouwers ligt, maar gekort worden op hun gasverbruik met alle gevolgen van dien, zoals: beperking van de kookmogelijkheden (of komen er ter compensatie gaarkeukens van MacGlasbouw?), koude dus vochtige woningen met schimmeloverlast en derhalve gezondheidsklachten, bevriezende waterleidingen met bijkomende kosten?

Waarom is die glastuinbouw nodig? En waarom gesubsidieerd? Ik zou zeggen: geen subsidie voor gasverwarming in kassen en producten verkopen voor de werkelijke kostprijs. In deze tijd van neoliberale keuze-verplichting moeten de burgers dan maar zelf kiezen of ze perse behoefte hebben aan peperdure -en vaak waterige- gaskasgroenten. Het zou zoïzo heel goed zijn voor het milieu wanneer we meer volgens het "hier en nu"-principe zouden eten).

En mocht dit leiden tot gedwongen sluiting van (een deel van) de glastuinbouw, dan is dat beslist vervelend voor degenen die daarmee tot op heden hun (al dan niet luxe bedekte) boterham verdiend hebben, maar hetzelfde overkomt al jaren tal van mensen in andere bedrijfstakken. EN er is, als ik recente berichten mag geloven, toch al sprake van een hoop vacatures - dus ik zou denken banen in overvloed... ?

En de verdwijning van de glastuinbouw (en ook de bloementeelt, die nog veel onbegrijpelijker is, want die bloemen leveren geen voeding op, behalve dan op de tafel van de bloemenboeren) zou een weldadig effect hebben op de schadelijke uitstoot in Nederland (en elders).

Geen opmerkingen: