donderdag 30 december 2021

Toch nog goed nieuws over een multinational, Unilever nog wel!

Tja, het Simon Wiesenthal Centre (genoemd naar de man die zich bezighield met het opsporen van nazi-jodenvervolgers), heeft Unilever op de top-10 van het antisemisme geplaatst. Hoezo dat, roept het bedrijf misschien op om joodse werknemers te ontslaan (zoals Willem Vogt van de AVRO, al op 21 mei 1940 (zie Dick Verkyk, Radio Hilversum 1940-1945, bladz. 254), nog voordat de Duitsers daar iets over gezegd hadden)? 

Nee, het ijsmerk Ben & Jerry's heeft besloten om geen ijs meer te verkopen in de door Israel bezette Palestijnse gebieden! (Zie het Nederlands Dagblad van vandaag). Chapeau dus voor dit bedrijf!
Wat is er vreemd aan dit besluit? Het régime van de Verengde Staten en ook diverse Europese régimes boycotten Rusland, Wit-Rusland en China om schendingen van mensenrechten. Wat de Israeli's doen is vergelijkbaar met wat de nazi's in de Tweede Oorlog deden in Europa, en met dezelfde achtergrond, namelijk de beweerde noodzaak van meer 'Lebensraum'. De VS en andere landen zouden op grond van schending van de mensenrechten door Israel deze schurkenstaat zeker óók moeten boycotten!

En het hele gedoe van dit SWCentre geeft voor de zoveelste keer duidelijk aan dat men daar niet (meer?) weet wat antisemitisme inhoudt. Zie Wikipedia voor een toelichting bij het begrip Semieten. Deze definitie is laatstelijk driftig bijgekleurd en wordt daarvoor vaak opgevat als "anti-joods". Deze bijkleuring ongetwijfeld door een of andere Israelische club als de CIDI, zoals ook diverse joden-woorden op grond van "verzoeken" uit de dikke VanDale verwijderd zijn (zie bijv. Trouw van 5 maart 2005).

Het is zoïzo gestoord dat Israeli's het alleenrecht op het begrip semiet claimen, want ook Arabieren (dus ook Palestijnen!) vallen onder de semieten, terwijl de Palestijnen juist systematisch door Israel vervolgd en uitgemoord worden.

En iemand die zijn verstand gebruikt weet dat het hier gaat om het boycotten van een onrechtmatig bezet gebied door een (zogenaamde) staat (want vanaf het begin zonder formele grenzen).
Zelfs op grond van de onjuist vertaling als "anti-joods" is deze hele heisa absurd, want de "staat" Israel is geen "jood" noch in de zin van lid van een joodse bevolkingsgroep, noch als iemand van het joodse geloof.

Geen opmerkingen: