donderdag 6 november 2008

Obama heeft gewonnen, maar wát heeft hij gewonnen?

Uiteraard heeft hij de presidentsverkiezingen gewonnen, en zelfs met een overweldigende meerderheid. Ik heb daarover geen statistieken, maar het zou me niet verbazen als het zelfs de grootste meerderheid aller tijden is.

Voorlopig ben ik in ieder geval al opgelucht dat McCain niet gewonnen heeft en met hem Palin, zodat we in ieder geval niet het risico lopen dat zij met haar chaotische en enge ideeën (bijv. wél bescherming van het 'ongeboren leven', oftewel anti-abortus, maar geen bescherming van het geboren leven, want voorstander van privé-wapenbezit), president zou worden als McCain zou komen te overlijden.
Ook wil ik aannemen dat Obama de oprechte wens heeft de Verenigdestaatse samenleving socialer te maken en zélfs stel ik me zo voor dat hij verdergaande plannen heeft dan alleen de oorlog in Irak te beëindigen en de daardoor beschikbaar komende soldaten naar Afghanistan te sturen. Wellicht heeft hij al bedacht dat de oorlog in Afghanistan ook beëindigd moet worden, maar heeft hij dat nog niet durven zeggen.

Hoe dan ook, zelfs als hij alleen van plan is de oorlog in Irak te beëindigen, loopt hij al een behoorlijk groot risico. Tenslotte had die oorlog volstrekt niets te maken met wat de bende van Bush vertelde, maar alles met de belangen van de Verenigdestaatse olie- en wapenindustrie. Hij zou beslist niet de eerste zijn die door de wapenindustrie (het "Militair Industrieel Complex") uit de weg geruimd wordt. Door sommigen wordt dat verband ook vermoed bij de aanslag op John F. Kennedy (1963), al zal dat wel nooit meer aangetoond kunnen worden. Voorlopig kan dit dus niet meer zijn dan een vermoeden, maar het is in ieder geval wel opvallend dat Kennedy geen zin had in een uitgebreide oorlog in Vietnam, en dat zijn vice-president (Lyndon Baines Johnson, LBJ, met de nodige belangen in de wapenindustrie), meteen na de overname van de macht na de moord op Kennedy, de oorlog grootschalig aanpakte. *)

Echter ook zonder een aanslag zal Obama het nog moeilijk genoeg krijgen. Hij erft na acht jaar wanbeleid van de Bush-bende een gigantisch begrotingstekort, een geweldige economische crisis en een land dat sociaal gezien een onoverzienbare puinhoop is. Misschien is dat zelfs wel de reden, waarom de Republikeinen hem hebben laten winnen, zodat ze over vier jaar kunnen zeggen dat Obama er niets van terecht heeft gebracht, in de hoop dat de kiezers hun stem uit frustratie maar weer op de Republikeinen zullen stemmen. Ik vrees dat het geheugen van de kiezers in de V.S. niet langer teruggaat dan dat van de gemiddelde Nederlandse kiezer...


*) Het is misschien erg vergezocht, maar in dit verband lijkt een parallel aanwezig met de moordaanslag op Pim Fortuyn. Hij was tenslotte een tegenstander van Nederlandse deelname in de Joint Strike Fighter. Hij was nog maar amper begraven of de nieuwe baas van Pims partij, Mat Herben (met nauwe banden met het Nederlandse leger), koos vóór de Nederlandse deelname.

Geen opmerkingen: