zaterdag 23 mei 2009

Officier van justitie: god is "niet toetsbaar"

In een ingezonden brief in de Metro van 19.05.2009 reageert een lezer op een reclamebord dat hij langs een snelweg zag staan met het opschrift "Er is waarschijnlijk geen God. Durf zelf te denken en geniet van het leven".

In eerste instantie vroeg hij zich af wie hier geld in wilde steken. Dat vraag ik me ook wel eens af bij de campagnes van de Bond tegen het Vloeken, met haar irritante campagnes: we mogen niet vloeken, omdat we geen napraters moeten zijn. En dus moeten we de alleluya-club maar napraten en in plaats van 'nondedju' voortaan 'koekoeksklok' zeggen...

Even terug naar de briefschrijver, want hij probeert -net als de alleluya-mafia- de logica om te draaien. Hij suggereert namelijk dat het woord 'waarschijnlijk' gebruikt is, omdat de makers "niet kunnen bewijzen dat God niet bestaat". Me dunkt dat hij eerst maar eens moet bewijzen dat die god van hem wél bestaat, want eerlijk gezegd denk ik dat het schrijvelaartje ook niet kan bewijzen dat het vliegende spaghettimonster niet bestaat!
Het woord 'waarschijnlijk' is ongetwijfeld gebruikt, omdat de makers ervan niet de bedoeling hebben gehad de gelovigen al te hard met de waarheid te confronteren.

Gelukkig zijn er mensen, die wél goed kunnen nadenken, zoals blijkt uit de uitspraak in de zaak van de gebedsgenezeres Jomanda, die aanvoerde dat ze niet meer is dan een doorgeefluik van 'de goddelijke wereld'. De officier van justitie accepteerde dit verweer niet en was van mening dat zij "zich niet [kan] beroepen op een bron die niets toetsbaar is". (Trouw, gisteren)

Deze uitspraak betekent in feite niets minder dan dat de officier van justitie niet gelooft in de 'goddelijke openbaring', zoals die door talloze profeten (en uiteindelijk door de schrijvers van het oudste sprookjesboek ter wereld, de bijbel) wordt aangevoerd om boodschappen door te geven van 'de goddelijke wereld'. Al die boodschappen blijken door deze uitspraak dus ook 'niet toetsbaar' en zagen dus alle poten onder de godsdiensten uit en ook -bijvoorbeeld- onder de goddelijke wilsbestemming die ten grondslag lijkt te liggen aan de Nederlandse monarchie...

Het is te hopen dat de advocaat van Jomanda in beroep gaat en dat uiteindelijk door de Hoge Raad bevestigd wordt dat boodschappen van goden 'niet toetsbaar' zijn. En daarna kan dan eindelijk Nederland omgevormd worden tot de seculiere staat, die het eigenlijk formeel zou moeten zijn.

Geen opmerkingen: