woensdag 17 april 2013

Republikeinen starten burgerinitiatief over het salaris van de koning

Republikeinen gaan de Tweede Kamer in een burgerinitiatief opdragen te debatteren over het exorbitante salaris van de Koning. Hiertoe is het mogelijk vanaf 16 april via Internet steun te betuigen. De wet op het burgerinitiatief eist dat minstens 40.000 Nederlanders de oproep tekenen.

Voor veel Nederlanders zijn de hoge kosten de grootste ergernis van de monarchie. Dat is het beste zichtbaar in het salaris van de Koning. Willem-Alexander gaat net als zijn moeder € 825.000 per jaar verdienen. In de Grondwet is verankerd dat hij hierover geen belasting hoeft te betalen. Maar de Tweede Kamer kan in vrijheid beslissen over het salaris van de Koning. NRG/Republikeinen.nl gaat er van uit dat de Kamerleden het gevoel onder de bevolking goed aanvoelen en daarom tot een salarisverlaging zullen besluiten.

Als Willem-Alexander belasting zou moeten betalen, zou hij ongeveer 11 maal het salaris van een minister verdienen. De zwaarte van zijn functie geeft hiertoe echter geen aanleiding. Wat het NRG/Republikeinen.nl betreft is een salaris dat zich oriënteert op de Balkenende-norm van ca. € 150.000 netto voldoende. Ter vergelijking, de president van de Verenigde Staten verdient ca. $ 400.000, de Bondspresident van Duitsland € 199.000 en de Koning van Spanje € 150.000. Alle drie betalen ze gewoon belasting.

Ondertekening van het Burgerinitiatief over het salaris van de koning

Alle Nederlanders die de exorbitante vergoedingen aan het Koninklijk Huis ter discussie willen stellen kunnen vanaf dinsdag 16 april, 15:00 uur het burgerinitiatief ondertekenen op de volgende website: www.hetsalarisvandekoning.nl


Overgenomen uit Nieuwsbrief 13 (april 2013) van het Nieuw Republikeins Genootschap

Geen opmerkingen: