zaterdag 25 april 2020

Corona-steun voor bedrijven

De Volkskrant biedt vandaag een interessant opiniestuk over de bedrijven die wel of niet recht (zouden) moeten hebben op staatssteun, zoals KLM-Air France, en aan welke voorwaarden die bedrijven zouden moeten voldoen.

Ik zou daar nog enkele vorwaarden aan toe willen voegen:

1. Binnen de bedrijven die (uiteindelijk) uit onze zakken ondersteund worden, mag niemand een hoger inkomen (in welke vorm dan ook: salaris, aandelen, natura, enz) krijgen dan pak-weg de Balkenende-norm. Dat geldt uiteraard in de eerste plaats voor de grootgraaiers, maar in feite natuurlijk voor wie dan ook, die op een of andere manier inkomen verkrijgt [verwerft wil ik niet zeggen, want hoe hoger betaald, hoe minder inspanning er vaak in werkelijkheid gedaan wordt] bij het betreffende bedrijf.

2. In ieder geval totdat het hele bedrag van de steun terugbetaald is, wat mij betreft met (positieve!) rente), mogen geen bonussen of dividend worden uitgekeerd;

3. Bedrijven die bovenmatige bedragen (bijvoorbeeld boven de Balkenende-norm) uitkeren aan wie dan ook, leveren zoïzo geen "blijk van sociale rechtvaardigheid" en zijn derhalve automatisch uitgesloten van staatssteun.

Geen opmerkingen: