dinsdag 22 september 2020

De ZorgverZIEKeringspremie gaat ongetwijfeld weer verder omhoog..., maar waarom kan het elders goedkoper?

De Zorgverzekeringswet, die in 2006 werd ingevoerd zou ervoor zorgen dat de gezondheidszorg in Nederland goedkoper werd. Iedereen weet intussen dat het tegendeel waar is. De premies stijgen jaar na jaar en alsof de steeds hogere premies nog niet genoeg zijn, moeten we daarnaast ook nog betalen voor een regelmatig stijgende verplichte eigen bijdrage en een eigen risico.

Dat het ook anders kan, bewijst de situatie in Zwitserland, een land dat ook te lijden heeft gehad onder de gevolgen van de Covid-19 pandemie.

Vandaag meldt de Zwitserse omroep SRF dat de premies volgend jaar gemiddeld met een half procent (jazeker, ½%) stijgen. In Zwitserland heeft elk kanton zijn eigen 'Krankenkasse'. In in 7 kantons gaat de premie zelfs omlaag, in het kanton Appenzell Innerrhoden zelfs met 1,6%! De hoogste premiestijging is aangekondigd voor het kanton Tessin en bedraagt 2,1%.


Hoe kunnen ze de stijging in Zwitserland zo laag houden? In het artikel wordt uitgelegd dat weliswaar extra zorg nodig was voor de Corona-patiënten, maar dat anderzijds alle niet-noodzakelijke ingrepen uitgesteld werden, waardoor de kosten niet wezenlijk stegen.

Maar... werden in Nederland niet ook niet-noodzakelijke ingrepen uitgesteld? Waarom gaat de premie hier dan wel omhoog?
Is het uitgespaarde geld misschien stiekem overgeboekt naar een belastingparadijs (niet naar Nederland natuurlijk, maar naar een ander belastingparadijs)? Of wat is anders het verschil tussen de Nederlandse en de Zwitserse situatie?


Aanvulling (uurtje later): wie de ZorgverZIEKering ook de keel uithangt, zou ik willen voorstellen om eens de «Bouwstenen» (van het Nationaal Zorgfonds) door te lezen en dan -uiteraard zonder enige verplichting- steun te betuigen aan het Nationaal Zorgfonds. Misschien komen we, als er genoeg mensen hun steun betuigen, nog eens ooit van die grootgraaiende ZorgverZIEKeraars af! Vergeet niet dat een deel van onze premies terechtkomt in de bodemloze zakken van hun aandeelhouders (en andere nuttelozen).

Geen opmerkingen: