dinsdag 26 oktober 2021

Spreekt Hugo de Jonge voor één keer de waarheid?

 Volgens een artikel in het Algemeen Dagblad van gisteren gaat De Jonge ervan uit dat zowel mensen die gevaccineerd zijn, als degenen die dat niet zijn boos of zelfs woedend zullen zijn, wanneer de "regering" (nouja, hij bedoelt de club die een hoop mensen in de ellende heeft gestort door het schandaal met de kinderopvangtoeslag) binnenkort weer Corona-maatregelen gaat invoeren.

Het zou helemaal niet vreemd zijn als de Nederlandse bevolking woedend, nee razend is op die "regering", niet alleen om die Corona-maatregelen, want hoe je het ook draait, er is sprake van een ernstig gezondheidsprobleem - en mensen die niet verblind zijn door hun behoefte om naar festivals en kroegen te gaan verwachtten een (of meer) nieuwe 'golven', mede door de te vroege versoepelingen. Razend zouden ze eerder moeten zijn om allerlei vormen van misbruik, zoals het willens en wetens mensen van fraude beschuldigen op grond van erg dubieuze algoritmen -terwijl Willem A. niet eens de ten onrechte door hem geïncasseerde subsidies hoeft terug te betalen-, maar ook bijv. het gemak waarmee grootgraaiers zonder enig probleem hun belasting gelegaliseerd kunnen ontduiken (ook al wordt dat dan 'ontwijken' genoemd) en hun bij elkaar gegraaid geld in landen kunnen stallen, die voor hen nog gunstiger zijn dan het belastingparadijs Nederland.

Redenen te over dus om woedend te zijn over het Nederlandse régime, en het is dan ook volkomen terecht dat de hele club een aantal maanden geleden afgedankt is. Maar desondanks, is door de Nederlandse bevolking weer zodanig gestemd dat dezelfde club nu toch weer aan de touwtjes gaat trekken (en in werkelijkheid demissionair is blijven trekken).
Dus, nee, ik vrees dat die 'boosheid' of 'woede', waar De Jonge het over heeft, niet lang zal duren. Het grootste deel van de Nederlandse bevolking heeft een zeer kort geheugen, en als er een Nederlandse tennisser, wielrenner of voetbalclub een of ander kampioenschap wint, is de bevolking weer "trots op Nederland" (zoals die mislukte partij van Rita Verdonk heette), en is alle woede weer naar de achtergrond verdwenen. Uiteindelijk spreek ik talloze mensen die volhouden dat het onderwijs en de gezondheidszorg (enz.) in Nederland veel beter zijn dan waar dan ook in de wereld...

Wat de Jonge zegt lijkt op de waarheid, maar dan een heel kortdurende waarheid; en de door hem gesuggereerde woede / boosheid zal voor de meeste mensen in werkelijkheid niet meer zijn dan een kortstondige irritatie.

Geen opmerkingen: