woensdag 8 juli 2009

Waarom is het 'Westen' zo bezorgd over de verkiezingen in Iran?

In het nieuwe nummer van Rode morgen wordt duidelijk gerelativeerd wat er achter de schijnheilige bezorgdheid van het 'Westen' zit in verband met de mogelijk frauduleuze verkiezingen in Iran van 12 juni dit jaar.

Ook al lijkt het alsof een deel van de bevolking het niet eens is met het resultaat van deze verkiezingen, mogen we volstrekt niet vergeten dat alle kandidaten voor deze verkiezingen (zowel de winnaar Ahmadineyad, als de verliezer Mousavi) vooraf waren goedgekeurd door de 'Raad van Hoeders", het hoogste orgaan van de Islamitische Republiek Iran, onder leiding van ayatollah Khamenei.

Ook mogen we niet uit het oog verliezen dat Mousavi "als premier van 1981 tot in 1989 verantwoordelijk [was] voor de executie van 40.000 tegenstanders. Hij was ook premier tijdens de Iran-Irak oorlog, waarin een miljoen Iraniërs als kanonnenvoer voor de belangen van de elite het leven lieten."

Verder legt het artikel nog uit:

"Mousavi is daarom zo populair in de westerse media, omdat hij de westerse bedrijven meer toegang tot Iran wil geven - hetgeen het regime tot nu toe weigerde. Daarom kun je de imperialistische politici krokodillentranen zien huilen bij de onderdrukking van de protesten. Zij proberen Iran al jaren met een economisch embargo tot toegevingen te dwingen. Zij willen het Iraanse volk 'bevrijden', zoals zij het Iraakse volk 'bevrijd' hebben. Het gaat de imperialisten om de heerschappij in deze olierijke en strategisch belangrijke regio. Vandaar hun voortdurende interventies.

In 1953 joegen de VS de democratisch gekozen president Mossadeq weg en werd de sjah van Perzië hun marionet. Bij de revolutie in 1979 hebben de VS en de Europese grootmachten ertoe bijgedragen, dat niet het revolutionaire volk, maar de reactionaire ayatollahs de macht kregen.

Obama en andere regeringsleiders mogen nu over democratie spreken, de Iraniërs hebben hun lessen over 'buitenlandse hulp' al geleerd."



  • een jaarabonnement op Rode Morgen kost € 6,80;
  • een steunabonnement kost € 11,35;
  • je kunt ook gratis (en zonder verplichtingen) een proefabonnement van drie nummers nemen.
Geef je op bij:
- per post: Rode Morgen, Postbus 51245, 3007 GE Rotterdam
- per e-mail: redactie@rodemorgen.nl
- telefonisch: 010 4199054

Geen opmerkingen: