donderdag 30 juli 2009

Nóg meer controle in Nederland

CDA-parlementariër Joop Atsma vindt dat fietsen moeten worden voorzien van RFID-chips. Dat zou een middel zijn om de diefstal van fietsen te bestrijden. (Webwereld vandaag).

Het klinkt inderdaad heel aantrekkelijk, want er worden, volgens hetzelfde artikel, in Nederland elk jaar zo'n 750.000 fietsen gestolen (waarschijnlijk zijn het er meer, want niet iedereen doet aangifte van zijn oude fiets, mede gezien de lage prioriteit die de politie geeft aan de opsporing van gestolen fietsen).

Een andere optie, en die wordt (uiteraard!) niet genoemd, is dat deze chips ook op willekeurige plaatsen kunnen worden afgelezen, waardoor dit systeem weer een nieuwe mogelijkheid biedt (naast GSM, OV-chip, pinpassen, videobewaking, opslag van e-mails, enz.) om ons nog een beetje verder te controleren. Big Brother zit niet stil!

Daarnaast heb ik er geen enkel vertrouwen in dat dit nieuwe idee zal leiden tot het terugvinden van gestolen fietsen. Daarvoor zijn in het verleden al teveel systemen ingevoerd, zonder dat ze iets opleverden - denk maar aan de ingegraveerde postcodes, die zonder scanapparaten van zo'n € 3.000 gecontroleerd kunnen worden...

Geen opmerkingen: