zondag 2 augustus 2009

Met reuzestappen terug in de tijd...

Het safaripark Beekse Bergen meldt met trots op zijn website dat het "als eerste dierenpark in Nederland een dresscode introduceert", op grond waarvan mannen zich niet meer met ontbloot bovenlijf in het park mogen ophouden.

De directie van het park zegt een toenemend aantal klachten ontvangen te hebben over mannen "met ontbloot bovenlijf", en daarom is deze nieuwe regel ingevoerd, want "bij een kindvriendelijke dagattractie als die van ons, vinden we het net als het leeuwendeel van onze bezoekers niet gepast".

Het blijkt dus dat het aantal klachten van "het leeuwendeel van onze bezoekers" afkomstig is. Zouden de klachten van kinderen komen? Dat verwacht je namelijk als er geschermd wordt met een "kindvriendelijke dagattractie". Het lijkt me sterk... De kinderen worden op warme dagen overal op straat geconfronteerd met mannen met ontbloot bovenlijf, om nog maar niet te spreken over wat ze op stranden niet nog meer zien. En dan wil ik het al helemaal niet hebben over wat ze op TV allemaal zien: agressieve tekenfilmpjes, sex (weliswaar vaak discreet onder de lakens, maar toch), oorlogen en moordpartijen, waarbij het bloed van het beeldscherm afdruipt.

Desalniettemin heeft de directie van het safaripark kennelijk gemeend dat het christenfundamentalistische wanbeleid van de Balkenbende een dergelijke preutse maatregel rechtvaardigt. Wie zit er in werkelijkheid achter de zogenaamde klachten? De pastoor van Hilvarenbeek? De bisschop van Den Bosch? De directeur van het plaatselijke filiaal van de Rabo Bank?

Ik mag hopen dat veel mensen met mij deze jaren-1950-schijnheiligheid volstrekt misplaatst vinden en dat ze hierdoor misschien ook eens gaan nadenken over het dieronvriendelijke houden van tropische dieren in het Nederlandse klimaat. Als dan de Beekse Bergen gesloten moet worden wegens de grote terugloop in de aantallen bezoekers, zal het waarschijnlijk weinig zin meer hebben om de er nu opgesloten dieren terug te brengen naar hun landen van herkomst, maar dan hoeven er in ieder geval geen nieuwe dieren meer ontvoerd te worden - en dan kan het gebied van de Beekse Bergen misschien op den duur weer net als tot de jaren 1960 een natuurgebied worden, waar kinderen (net als ik in mijn jonge jaren) vol verbazing konden zien hoe de zonnedauw een vlieg of een ander insect ving en oppeuzelde...

Geen opmerkingen: