dinsdag 25 augustus 2009

De Verenigde Staten voeren de oorlogsplannen voor Latijns-Amerika op

Op 23 juli publiceerde Global Research een uitstekend artikel onder de titel US Escalates War Plans In Latin America, van de hand van Rick Rozoff. Hieronder geef ik vast een vertaling van de eerste alinea's. Ik ben nog bezig met een volledige vertaling, maar wie geen moeite heeft met Engels kan het hele artikel vinden via de bovenstaande link.
Op 29 juni ontving VS-president Barack Obama zijn Colombiaanse collega Álvaro Uribe in het Witte Huis en enkele weken later werd aangekondigd dat het Pentagon van plan is soldaten te detacheren in vijf luchtmacht- en marinebases in Colombia, de grootste ontvanger van Amerikaanse militaire steun in Latijns-Amerika en de derde grootste in de wereld. Sinds de start van Plan Colombia negen jaar geleden heeft het land al meer dan 5 miljard dollar ontvangen van het Pentagon.

Zes maanden vóór de ontmoeting tussen Obama en Uribe verleende VS-president George W. Bush de hoogste onderscheiding van de VS voor burgers, de Medal of Freedom, aan Uribe, evenals aan de vroegere Britse premier Tony Blair en de vroegere Australische premier John Howard.

Een persbericht gaf indertijd zowel uitdrukking aan een onaangename verrassing als aan verontwaardiging over het eerbetoon van het Witte Huis aan Uribe met de woorden dat "ondanks onrechtmatige moorden, paramilitairen en vermoorde sindicalisten, aan president Uribe van Columbia de hoogste eer die de VS kent voor mensenrechten werd bewezen." (Russia Today, 18 januari 2009)

Dezelfde bron verklaarde zijn zorg door toe te voegen: "Colombia is het gevaarlijkste land ter wereld voor vakbondsleden. In 2006 vond de helft van alle moordaanslagen op vakbondsleden ter wereld daar plaats. Sinds Uribe in 2002 aan de macht is gekomen, zijn er bijna 500 vermoord. In antwoord op de verontrusting over de moorden, deed Uribe de slachtoffers af als 'een stelletje als vakbondsleden aangeklede misdadigers'. "Meer dan 1000 onwettige moordaanslagen door het leger worden op dit moment onderzocht. In tientallen gevallen hebben soldaten onschuldige mannen opgepakt, hen vermoord en hen aangekleed als vijandelijke strijders. Verondersteld wordt dat honderden leden van de veiligheidstroepen aan deze activiteiten hebben deelgenomen." (Russia Today, 18 januari 2009)

Geen opmerkingen: