vrijdag 7 juni 2013

Mooie "vrienden", die vieze gluurders in het "land of the free"

Goed, we weten intussen allemaal dat al het geleuter in Washington over mensenrechten (en trouwens ook in de EU en elders) alleen maar dient voor de show. Als het zo uitkomt wordt er -en dat heeft écht werkelijk helemaal niets te maken met de economische belangen van de Verengde Staten!- oorlog gevoerd voor de mensenrechten in Afghanistan of vanwege massavernietigingswapens in Irak, al was vantevoren vastgesteld dat die niet bestonden (zie het bericht Onomstotelijk 'Irak-bewijs' blijkt toch niet zo hard in Trouw van 10 october 2003), en wordt er druk geklaagd over de slechte mensenrechtensituatie in China (maar intussen wordt er ook door Verenigdestaatse -en Europese- bedrijven driftig geprofiteerd van de slavenarbeid in China).

Dankzij alle leugens en verzinsels over Afghanistan en de (door de CIA getrainde!) beweging Al Q'aida kostte het George W. Bush niet veel moeite om de mensenrechten in de VS de nek om te draaien met zijn Patriot Act, waardoor privacy in de schurkenstaat VS praktisch gezien niet meer bestaat en in feite iedereen bij voorbaat verdacht is als potentieel terrorist.

Eergisteren meldde de New York Times dat de Verenigdestaatse NSA (National Security Agency) dagelijks van Verizon Business Network Services alle communicatiegegevens (dus niet de inhoud van de gesprekken - zeggen ze) krijgt van telefoongegevens  "tussen de Verenigde Staten en het buitenland" of "helemaal binnen de Verenigde Staten, met inbegrip van plaatselijke telefoongesprekken". (Zie ook artikelen terzake in De Standaard en de Volkskrant van gisteren).

Naar nu blijkt worden niet alleen gegevens verzameld van Verenigdestaatse burgers en/of inwoners van de VS, maar ook al bijna zes jaar van buitenlanders overseas, waarbij gebruik gemaakt wordt van grote internet-bedrijven, zoals Google, Facebook en Apple, om "bedreigingen van de nationale veiligheid" op te sporen. (New York Times van gisteren).

De vraag daarbij is, nog afgezien van het gegeven dat het WALGELIJK is om de privacy van anderen te scheiden (al zijn er in Nederland ook maar al te veel mensen die vinden dat "als je niets te verbergen hebt, je ook niets te vrezen hebt" - al vraag ik me af of ze het fijn zouden vinden als Obama, of die engerds Rutte of  Samsom stiekem keken wat ze in hun slaapkamer uitvoeren), wát dat Verengdestaatse gespuis als "bedreigend" voor hun "nationale veiligheid" beschouwt. Misschien ben ik dat ook wel, omdat ik de VS (net als trouwens Washington's vasalstaat Israel) beschouw als een schurkenstaat... En misschien is het ook wel "bedreigend" als ik de banken aanklaag vanwege de door hun toedoen veroorzaakte economische crisis, want de daarbij gebruikt truukjes zijn tenslotte in de VS ontwikkeld...

Wat kunnen wij zelf hiertegen doen? Want we hoeven natuurlijk niet te verwachten dat de neoliberale Nederlandse roverheid zelfs maar zal protesteren. Daar heeft men het zelf te druk met het bespioneren van de eigen bevolking (en met het bedenken van redenen en mogelijkheden om de gewone Nederlanders nóg meer uit te knijpen)...

We kunnen ervoor zorgen dat we niets doen met bedrijven die een vestiging hebben in de VS, dus Facebook afschaffen, en bijv. niet geen software gebruiken die in een Verenigdestaatse "cloud" werkt, zoals Office365 van Microsoft. En voor het overige kunnen we proberen ons internetverkeer zo anoniem mogelijk te houden, zodat het régime Obama niet weet wat we bijv. allemaal opzoeken bij Google. En als je misschien denkt dat je je privacy bij Facebook voldoende hebt afgeschermd, maak je dan maar geen illusies. Door middel van data mining is het niet moeilijk om een profiel aan te maken van iedereen die zich op het internet ophoudt. Zie hierover bijv. dit artikel in de Washington Post van gisteren.

Geen opmerkingen: