dinsdag 3 december 2013

Gehaaide truuk in Oekraïne

In Oekraïne is het regeringsbouw omsingeld door demonstranten, omdat president Viktor Janukovitsh beslist heeft de onderhandelingen over een associatieverdrag met de EU af te breken. (de Volkskrant gisteren).

Dat kan maar één ding betekenen. Janukovitsh wil zelf ook wel bij de EU (net als de rest van de plaatselijke élite), MAAR hij verwacht dat de EU het leven van de gewone bevolking in het land zal ontregelen, zoals dat in de overige EU-lidstaten gebeurt. Hij wacht nu gewoon een aantal dagen, totdat hij merkt dat de protestacties beginnen te verzwakken. Dan geeft hij (zogenaamd) toe aan de wensen van "de bevolking" en wordt het associatieverdrag alsnog getekend.

Wanneer dan na verloop van tijd de bevolking ontdekt wat voor "zegeningen" de EU met zich meebrengt, kan Janukovitsh het volk de mond snoeren en tegenwerpen dat hij zelf al voorzien had dat associatie met de EU niet gunstig zou zijn, dat hij het associatieverdrag alleen heeft ondertekend onder druk van de Oekraïnse bevolking en dat het dus hun eigen schuld is; dat ze dus de consequenties daarvan zélf over zich af hebben geroepen.

Geen opmerkingen: