vrijdag 25 februari 2022

Evaluatierapport bevestigt: Ruttes neoliberale covidbeleid leidde tot rampen [overgenomen uit Socialisme.Nu]

Het langverwachte eerste rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het Nederlandse coronabeleid onderstreept wat iedereen wel wist: het covidbeleid van Rutte, De Jonge en Van Dissel was niet minder rampzalig dan de coronapandemie zelf. Dat beeld wordt verder ingekleurd door onthullingen die de NOS deed, na een reeks WOB-verzoeken die de regering probeerde te traineren. 

Het OVV-rapport oordeelde dat Nederland slecht was voorbereid op een pandemie. Dat is nog zwak uitgedrukt. Zoals De Groene Amsterdammer in april 2020 al schreef, is de publieke infrastructuur voor de bestrijding van infectieziekten grotendeels verpatst aan marktpartijen. Toen de pandemie uitbrak was de staat daarom voor de simpelste dingen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, afhankelijk van de markt. Er ontstond een graaicircus voor zakkenvullers, beunhazen en fraudeurs – creatieve en ambitieuze ondernemers in de visie van de regeringspartijen.

De zorg als geheel is vermarkt, geprivatiseerd en uitgekleed. Het totaal aantal ziekenhuisbedden is zo ongeveer gehalveerd sinds 1972. In de ggz, die al voor de pandemie met overbelasting kampte, is het aantal plaatsen tussen 2013 en 2019 met bijna een kwart afgenomen. Ondertussen stegen de kosten, voor een deel vanwege de wildgroei van zorgmanagers, de opkomst van private zorgverzekeraars en allerlei ‘cowboys’ op de zorgmarkt.

Lees het hele artikel (van de hand van Jeroen van der Starre) op de site van Socialisme.nu.

 

Geen opmerkingen: