zondag 20 februari 2022

Oekraïne?

 Dat is allemaal erg onduidelijk, maar het ziet er bepaald niet prettig uit.

Putin' zegt dat Russische troepen bij de grens weggehaald worden.

Maar Biden zei (gisteravond gezien bij RTL4-Nieuws) dat Rusland een dezer dagen Oekraïne gaat aanvallen. Op de vraag van een journalist of hij daar concrete aanwijzingen voor had, beperkte hij zich te zeggen (volgens de ondertitels) dat hij daarvan "overtuigd" was. Geen concrete aanwijzingen dus!

Volgens Het Radionieuws van 09:00 vandaag had Boris Johnson aan de BBC verteld dat Rusland bezig was met voorbereidingen voor de grootste oorlog na 1945. Waar heeft BoJo dat vandaan? Misschien bij elkaar gefantaseerd op grond van de bewering van Biden?

Kennelijk is Oekraïne intussen niet meer zo belangrijk, want Het Radionieuws begon ou 10:00 met de slotceremonie van de Olympische soap. Oja, Nederland (? - dat is een totus pro parte voor een stelletje sportief ogende mensen in een oranje pakje met) had "veel" medailles behaald... En om 11:00 kwam Oekraïne helemaal niet meer aan bod...

Als het inderdaad komt tot een oorlog om Oekraïne, dan is dat goed nieuws voor de Verenigdestaatse wapenindustrie - en voor Biden, want dat leidt mooi de aandacht af van de rampzalige sociale situatie in de VS; én dit zou kunnen leiden tot een verzwakking van Rusland, zodat de VS hopen weer het hoogste woord te kunnen voeren. Bovendien is het makkelijk oorlog voeren voor de VS, want die zorgen er wel voor dat hun oorlogen op veilige afstand van hun "homeland" gevoerd worden..
En slecht nieuws voor Europa, want via de NAVO - het Vreemdelingenlegioen van de Verenigde Staten(*) - zijn veel EU-landen (**) lid van de NAVO, die mede zorgt voor de spanning in Oekraïne!

(*) want het militair oppercommando van de NAVO is in handen van een Verenigdestaatse generaal, die in het Pentagon zeteld. Als afleidingsmanœuvre heeft de NAVO altijd een Europese secretaris-generaal, momenteel de Deense [Noorse? - volgens een krantenartikel] Stoltenberg, die (bijna?) altijd het woord voert;
(**) Voor de jonge lezertjes: de EU (oorspronkelijk de EGKS, toen de EEG, enz.) was opgezet om ervoor te zorgen dat er in Europa geen oorlogen meer gevoerd zouden worden. Het lidmaatschap van de NAVO van EU-landen helpt daar natuurlijk niet bij. We herinneren ons trouwens nog de Balkanoorlog in het voormalige Joegoslavië van ± 30 jaar geleden.

Geen opmerkingen: