donderdag 24 februari 2022

Oekraïne en Rusland - schijnheiligheid alom!

Enkele dagen geleden hoorde (en zag) ik in een of andere TV-journaal een stukje Biden, die verkondigde dat de Russische houding jegens Oekraïne een "ernstige schending van de mensenrechten" vormde. Dat was nog vóór de in de westelijke pers alom gemelde inval in Oekraïne.

Eerlijk gezegd vind ik Joe Biden wel de minste geëigende persoon om te jeremiëren over schendingen van de mensenrechten. Hij is tenslotte president van de Verenigde Staten, die vanaf hun onafhankelijkheid van de Britten op de hele wereld de ene bezettings- en koloniale oorlog na de andere gevoerd  hebben, - er daarbij overigens wel voor zorgend dat de VS zelf niet bedreigd werden.

Bij wijze van voorbeeld noem ik de door de CIA georkestreerde staatsgreep in Chili op 11 september 1973 (ja, ook een 11e september), de oorlogen in Vietnam (en daarbij Laos, Cambodja), Korea, Libië, Irak, Afghanistan, enz.

Jesse Klaver (van GroenLinks) mailde enkele minuten geleden het volgende:

De reactie van de Europese Unie moet daarom hard en scherp zijn: inzet van de zwaarst mogelijke sancties. Om aan iedere agressor duidelijk te maken: een aanval op een soeverein land heeft consequenties. Dit is het moment voor een verenigd en sterk Europa, om te laten zien dat we als eenheid optrekken en opkomen voor vrede en veiligheid.

We moeten sancties kiezen die Rusland economisch zo hard mogelijk raken. Ook als dit ten koste gaat van onze eigen economische belangen. Hier staat iets groters op het spel. [...]

Het schijnheilige is nu dat ineens de hele EU (en uiteraard ook het Nederlandse régime en de Nederlandse pers) eenstemming uitvalt tegen Rusland.
Misschien is dat terecht, maar het is in ieder geval wel superschijnheilig nadat de VS jaar na jaar ongestoord (bij voorkeur met de hulp van de NAVO, het  verenigdestaatse Vreemdelingenlegioen) oorlog kon voeren.
En het westen" (in ieder geval de VS) heeft kolossaal veel boter op zijn hoofd, want ik kan me goed voorstellen dat Rusland zich niet veilig voelt nu het nagenoeg  omsingeld is door NAVO-landen, ofschoon na de val van de Berlijnse muur was beloofd dat de NAVO zich niet naar het oosten zou uitbreiden...


Overigens viel me in de  berichtgeving nog op dat er gesproken werd van burgers die naar schuilkelders gingen. Die mogelijkheid hebben wij in Nederland niet meer, want de na de Tweede Wereldoorlog gebouwde schuilkelders zijn hier intussen weggeorganiseerd, behalve natuurlijk voor de nuttelozen van de maatschappij, de grootgraaiers - en natuurlijk ook voor het neoliberale régime en uiteraard ook voor de door god (lees: het Congres van Wenen) uitverkoren (ons opgelegde) oranjes...

Geen opmerkingen: