maandag 18 april 2022

Wat bedoelt de paus precies?

Paus Franciscus heeft opgeroepen tot vrede en verzoening, onder verwijzing naar het conflict tussen Rusland en Oekraïne. (Zie RTL-Nieuws van gisteren). Dit klinkt op zijn minst erg onduidelijk, maar eigenlijk vooral schijnheilig, want de RK kerk heeft na de eerste paar eeuwen van haar bestaan steeds vooral rekening gehouden met haar eigen belangen (uiteraard steeds begeleid met vrome preken!). Ik noem maar een paar voorbeelden, maar er zijn er uiteraard veel meer!

Denk aan de steun voor Franco (1936 en daarna), die in een bloedige burgeroorlog de wettige Spaanse republiek uitschakelde, en daarbij (en nog decennia daarna) "rooien" vermoordde, en tot ver in de jaren 1970 door RK nonnen kinderen van "rooien" liet stelen uit bijv. kraamklinieken (zie VRT Nieuws van 26.06.2018).

Of aan de RK Kerk die na de staatsgreep van Augusto Pinochet deze op alle mogelijke manieren steunde (zie de foto linksboven op pagina 5 van de Volkskrant van 20.09.1973).

En niet te vergeten de rol van Pius XII, die een uiterst begripvolle relatie had met Hitler. Ofschoon het Vaticaan na de val van het Derde Rijk erin slaagde niet beschuldigd te worden van medeplichtigheid aan de oorlogsmisdaden van het Derde Rijk, deinsde het er niet voor terug om na de oorlog tal van nazi's via Spanje naar Zuid-Amerika te laten ontsnappen via de Rattenlijn. Overigens werkte het Rode Kruis hier ook aan mee!

Ook in de Eerste Wereldoorlog koos de RK Kerk voor de kant van de legers in het eigen land (zie VRT-nieuws van 24.12.2014). Behalve kardinaal Mercier van Mechelen in België, die het dan ook aan de stok kreeg met het Belgische episcopaat.

Kortom, de RK Kerk (en haar opperhoofd de paus) kan zich beter onthouden van dit soort schijnheilige toespraken!

Geen opmerkingen: