vrijdag 6 februari 2009

En koninginnedag moeten en zullen we vieren!

Ook zo'n gelegenheid waarop een groot deel van de Nederlandse bevolking zich overgeeft aan oranje parafernalia (en oplegde vrolijkheid) is koninginnedag, 30 april, de verjaardag van wijlen vroegere koningin Juliana.

Dat feest is bedoeld om het volk ervan te doordringen hoe gezellig het wel niet is om in een monarchie te leven. De gelegenheid wordt ook elke keer te baat genomen om weer een of andere halfslachtige enquête te publiceren, waaruit zou moeten blijken dat het grootste deel van het Nederlandse volk vindt dat het misschien met een president wel heel wat slechter zou gaan met Nederland (en 'dus' dat iedereen blij is met de monarchie). Tja, en misschien ook niet, dat ligt er maar net aan hoe de vraag gesteld wordt en hoe het antwoord geïnterpreteerd wordt.

Bovendien is koninginnedag een ideale mogelijkheid om te voorkomen dat op 1 mei de Dag van de Arbeid gevierd hoeft te worden ("Waarom zou je? We hebben toch op 30 april al een dag vrij!")

Toch vindt de Bond van Oranjeverenigingen dat er nog te weinig mensen deelnemen aan het nationale eenheidsgevoel. Dat komt -volgens die club- omdat de meivacantie de laatste jaren steeds om 30 april heen valt, en dan zijn er veel mensen die ergens anders heen gaan en dan dus niet mee doen met de oranjegekte. Daardoor zijn er niet genoeg vrijwilligers om de 'festiviteiten' te organiseren en "De inzet van veel vrijwilligers is goed voor het Oranjegevoel en de sociale cohesie in het land. Elke viering waarbij onvoldoende of geen rol is weggelegd voor vrijwilligers zal daaraan afbreuk doen." Daarom vindt de Bond dat de meivacantie maar op een ander tijdstip moet plaatsvinden, zodat koninginnedag weer een apart, zelfstandig, feest wordt. (Trouw, vandaag)

Eerlijk gezegd kan ik me maar al te best voorstellen dat mensen proberen om op 30 april buiten Nederland te verblijven. Dat is beter dan je in je eigen huis te moeten opsluiten om niet al te veel last te hebben van de oranje massahysterie.

Ik vraag me trouwens af of het gebrek aan vrijwilligers het gevolg is van de samenval met de meivacantie, of gewoon erop wijst dat steeds minder mensen bereid zijn om hun vrije tijd te besteden aan het verheerlijken van een anachronisme van Middeleeuwse proporties... Kennelijk heerst er angst dat steeds meer mensen vinden dat dit soort nationalistische feesten achterhaald zijn. Bij veel gelegenheiden lijkt mij dat de consumptie van alcohol belangrijker is dan de formele bedoeling van de dag.

1 opmerking:

Anoniem zei

leve de republiek...........