dinsdag 3 februari 2009

Wat nou, Balkenende?

Hebben we al jarenlang geprobeerd om ervoor te zorgen dat er een parlementaire enquête komt naar de Nederlandse deelname aan de Bushiaanse inval in Irak en nu kom je ineens zelf met het plannetje van een onderzoek, zogenaamd "een oprechte poging tot helderheid". (Trouw vandaag)

Dat laatste woord geeft te denken. Want je kunt van Balkenende veel zeggen, maar niet dat hij veel helderheid verspreidt: ongeveer evenveel als een gloeilamp in een doosje.

Het is dan ook niet voor niets dat Balkenende nu ineens probeert ons te verrassen met zijn plotselinge behoefte aan 'helderheid', want de druk voor een parlementaire enquête wordt de laatste weken overweldigend. Balkenende is kennelijk bang voor de uitkomst van een dergelijk parlementair onderzoek, en daarom wil hij nu een 'extern onderzoek' en dan weten wij al wel hoe dat gaat. Een of andere oude en als degelijk bekend staande jurist wordt aangesteld als hoofd van de onderzoekscommissie. De commissie bestaat voor ongeveer 65 tot 75% uit blinde Balkenende-volgelingen. De rest is zo gekozen dat er af en toe rake kritische opmerkingen gemaakt worden.

Ook de eindconclusie staat al bij voorbaat vast: "Er zijn wel wat foutjes gemaakt, en misschien is het bewijsmateriaal van Colin Powell niet voldoende onderzocht door ons, maar we meenden toch uit te kunnen gaan van de betrouwbaarheid van de vertegenwoordiger van het bevriende staatshoofd Bush. Bij volgende gelegenheden moet ook in Nederland nog onafhankelijk onderzoek plaatsvinden, voordat beslissingen genomen worden."

Dat Balkenende probeert op deze achterbakse manier een parlementaire enquête te voorkomen, in de hoop dat hij zó zijn huid nog kan redden, verwondert me niet. Dat ook de Tweede-Kamer-fracties van de PvdA en de ChristenUnie hem daarbij steunen verbaast me ook geenszins. Dat echter ook de PvdA-ers in de Eerste Kamer, die zich op generlei wijze verplicht hoeven te voelen door de Balkendiaanse chantage op de PvdA als coalitiepartner, zijn plannetje steunen, geeft helaas maar al te duidelijk aan dat de hele PvdA is besmet met het draaikont-virus.

Met een beetje manipulatie van het ANP, het Algemeen Nederlands PersPropagandabureau en het NOS-Journaal hebben Balkenende en Bos nog een mooie politieke toekomst voor de boeg, vrees ik...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

bril bezweert in kommissie

Die rampenkaffer kan zelfs z'n citaten niet uit elkaar houden: Balk, dat jij niks te verbergen zou hebben, slaat op het door ons inleveren van al onze persoonlijke vrijheden ten gunste van regerings- en reklamespionage, schrijf dat nou eens op.

Dat je nu begint te zeuren over de krisis die we zogenaamd uit het oog verliezen, vanwege jouw leugenachtig reetlikken van die enge Buts, die per se oorlog wil(de) voeren in Irak en Afghanistan (en waar al niet) en waaraan wij mee moesten doen (sorry, dat wilden wij vanwege al dat overdonderend heldere bewijs), maakt mij duidelijk dat je niet zo bang bent dat je voor oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan zult worden aangeklaagd, maar wel voor je moorddadige houding jegens de palestijnen in Gaza.
En natuurlijk heb je ook wat dat betreft een schoon geweten, recht uit de kast (Buts had er nog een paar liggen, die je over kon nemen, zuivere gewetens, witter dan wit gewassen, waarschijnlijk in palestijns kinderbloed).

Hé Balk, jouw favoriete bijbelfiguur is waarschijnlijk altijd de sofistisch, opportunistisch retorische slang uit het paradijs geweest en jij en je verloofde Bos worden waarschijnlijk allebei van tekst voorzien door hetzelfde duivelse klubje spindoktoren (je begrijpt ook maar de helft van wat ze je laten zeggen, maar dat geeft niet, want het schijnt te werken).

Weet je wat het instellen van die geriatrische kommissie je nu al oplevert? Zal ik het maar zeggen, want je zit me weer met zo'n apedomme tronie aan te gapen: Het levert je ruim een jaar uitstel van duimschroeven op, en misschien is Irak-en-zo dan al wel gewoon van de agenda gesmolten.

O jee, Balkje begrijpt zelfs niet waar ik dat jaar vandaan heb. Met dat hoofd van die kommissie gebeurt in september of oktober iets (gebroken been, kleine hartaanval, ongelukje vanwege dronken chauffeur, staaroperatie, verzin maar wat), waardoor het rapport niet in november afgeleverd kan worden (of er wordt nog vreselijk hard gezocht naar een bewijsstuk, dat wel op de lijst staat, maar heel abusievelijk gebruikt is om de kachel mee aan te maken), dus dat wordt maart 2010 of zo.

Bovendien Balkje, hoef je je er al die tijd geen zorgen over te maken, dat iemand jou persoonlijk lastige vragen gaat stellen, want dat hebben die wurgkoordspinners mooi afgevangen door je te laten zeggen, dat "het kabinet zwijgt [over de kwestie] zolang de commissie aan het werk is".

Anoniem zei

Oh, Heerlijke Rust, Vol Lust

Mijn Balk is U grote dank verschuldigd. In Uw bericht De macht van Israel en de "democratie" in de EU (van 01 februari) heeft hij een uitweg gevonden uit een deel van zijn malaise.

In Uw konklusie zag hij een mogelijkheid om tijdelijk afstand te kunnen nemen van één van de problemen, waarin hij door zijn Slechte Vrienden was meegezogen, waarin hij met halfgeloken ogen heeft meegelogen, namelijk het Irakese bloedbad, en gelijktijdig de aandacht te richten op wat Gemeenlijk de "ekonomische krisis" wordt genoemd.
Hoe hij daartoe kwam, meld ik in mijn kommentaar onder dat artikel van enkele dagen terug, het heeft weinig Zin om dat Alles te herhalen.

Ook ik ben U erg dankbaar, want mijn Leven is weer wat rustiger geworden, al is dat alles zeer Relatief, en eerder een kwestie van Uren, dan van Jaren.
Toch wil ik U kussen, zoals Gelieven dat doen, en zoals ik U al eerder berichtte.

In Liefde,
Jeanne-Pierre Balkendje-Weg