zaterdag 14 mei 2011

Geef nationalisme geen kans (overgenomen artikel)

Tijdens de manifestatie van stakende HTM'ers tegen de bezuinigingen op het openbaar vervoer, schreeuwde Henk Bres vanaf het podium: 'Miljardensteun aan Griekenland? Laat ze de tering krijgen!' Ondanks het feit dat veel stakers zich fel uitspreken tegen de PVV ('Partij Van Verraad') was de geest van nationalisme zo dus toch aanwezig op het Spui. Het is levensgevaarlijk om de Grieken verantwoordelijk te houden voor de crisis.

Ten eerste, omdat we duidelijk moeten zijn over wie onze vijand is: niet onze collega's in de rest van Europa, maar onze eigen regering. Zij zijn het die dit bezuinigingsoffensief voeren, en zij die ervoor kiezen om gewone mensen de crisis te laten betalen, en de rijken en de bedrijven te ontzien.
Ten tweede, omdat de crisis niet is veroorzaakt door de Grieken, maar door het neoliberale beleid dat in de hele wereld hoogtij heeft gevierd en is aangejaagd door het bedrijfsleven. Noord-Europese bazen hebben jarenlang geprofiteerd van de Zuidelijke landen als afzetmarkt voor hun export. Om de eigen export op peil te houden, leenden de banken uit de Noordelijke landen veel geld aan de Zuidelijke landen.
De schulden van de Zuidelijke landen zijn zo eerder gecreëerd door landen als Nederland en Duitsland, en de reddingsoperatie is vooral bedoeld om te voorkomen dat Noord-Europese banken hun geld niet terug zien.
Door de schuld voor de economische problemen af te schuiven op het Zuiden van Europa, blijft het beleid van de Europese heersende klasse om de werkende bevolking in álle landen verder uit te knijpen en zo de concurrentiepositie van het Europese kapitaal te versterken, buiten schot. Meegaan in de rechtse retoriek tegen 'luie Grieken' en 'knoflooklanden' betekent dat we ons uit elkaar laten spelen. Daarom moeten we elke vorm van nationalisme bestrijden en bouwen aan internationale solidariteit.Dit artikel is overgenomen uit het laatste nummer (mei 2011) van de socialist, een uitgave van de Internationale Socialisten. Bezoek de website om nummers van voorbije maanden te lezen, of - nog beter - neem een abonnement of een proefabonnement (3 nummers voor € 3,00).

Geen opmerkingen: