zaterdag 28 mei 2011

Liever voetbal dan democratie...

Allemaal goed en wel dat mensen in Spanje demonstreren tegen de neoliberale bezuinigingspolitiek van het Régime Zapatero, dat er (overigens net als het Nederlandse en tal van andere régimes) de voorkeur aan geeft arbeiders, zieken, gepensioneerden en hulpbehoevenden nog verder in de modder te trappen in plaats van de rekening voor de financiële crisis te leggen bij de veroorzakers (bankdirecteuren, het bedrijfsleven, de privatiseringsmanie van de EU, kortom het neoliberale kapitalisme), maar als er gevoetbald moet worden, dan moet het lijken alsof er niets aan de hand is en iedereen gelukkig is.

Vanavond moeten de 22 ballenfrutters van FC Barcelona (Barça) en Manchester United tegen elkaar spelen en daarom moest het kamp van de demonstranten op de Plaça de Catalunya schoongeveegd worden. Toen 50 demonstranten het waagden om daarna op straat te gaan zitten, kreeg de politie de opdracht om er met grof geweld (knuppels, gummikogels) op los te gaan. (de Volkskrant, gisteren; zie hier voor een reeks foto's)

Het plein moest worden "schoongemaakt" voor een eventuele ceremonie, als FC Barcelona zou winnen. Een rotsmoes, want de kampeerders hebben het plein steeds schoongehouden. Nadat ze het plein gisteravond, na de gewelddadige ontruiming, weer bezet hadden, hebben ze het vanmorgen ook weer schoongemaakt. Er wordt nog overlegd of ze het plein vrij zullen maken als FC Barcelona wint, of dat ze het plein zullen afsluiten. (El Periódico de Catalunya, vandaag).

Overigens is ook het kamp van de demonstranten in de gelijknamige hoofdstad van de Catalaanse provincie Lleida ontruimd. Volgens plaatsvervangend burgemeester Àngel Ros van Lleida geschiedde de ontruiming in opdracht van de Generalitat, de autonome Catalaanse regering (TV3, gisteren).

Hoezo democratie in Spanje? Dit herinnert me maar al te sterk aan de repressie die ik in de jaren 1960 en 1970 in Barcelona zelf ondervond. Er is in feite in Spanje niet veel veranderd sinds de dood van Franco. Dat kan ook nauwelijks, want de moordenaars en de medeplichtigen van de fascistische dictator Franco zijn nooit gestraft voor hun misdaden of zelfs maar uit hun ambt gezet. Alleen hebben ze er nu het etiket "democratie" opgeplakt, en dan mogen de mensenrechten met grote laarzen getreden worden.
In Baskenland heerst overigens nog steeds een soort staat van beleg. De lichaamstaal van minister Rubalcaba sprak (minuut 03:22 van deze opname) afgelopen zondag boekdelen, toen hij bij de resultaten van de verkiezing moest voorlezen dat er heel veel stemmen waren uitgebracht op de nieuwe Baskische partij BILDU, die hij met alle geweld had proberen te verbieden.

Deze videomontage over het gewelddadige politie-optreden in Barcelona begint met beelden van de overwinning van de post-fascistische Partido Popular bij de verkiezingen van afgelopen zondag.

Op deze pagina van de Catalaanse TV-zender TV3 is een groot aantal opnamen over het kamp van de "Indignats" (Verontwaardigden) beschikbaar van de  afgelopen dagen, waaronder ook van de gewelddadige ontruiming van de Plaça de Catalunya.

Geen opmerkingen: