zaterdag 28 mei 2011

Selectieve verontwaardiging bij christelijke politici...

Nadat bij een zelfmoordaanslag in Afghanistan twee Duitse soldaten omkwamen, veroordeelde bondskanselier Merkel (CDU) deze aanslag als "moorddadige mensenverachting". Ze was uiteraard "geschokt en droevig"over de slachtoffers en ze bood de nabestaanden van de dode soldaten haar medeleven aan. (Süddeutsche Zeitung, vandaag)

Waarom maakt Merkel zich zo druk over deze Duitse soldaten? Tenslotte weten soldaten (en zeker beroepsmilitairen) dat ze geacht worden te moorden en daarbij het risico lopen zelf het leven te verliezen! Ik heb haar nog nooit horen klagen over de in opdracht van Washington (met de medewerking van Duitse militairen) in Afghanistan uitgevoerde moordpartijen.

Zij is helaas niet de enige "christelijke" (dat is min of meer synoniem met "neoliberale") politicus met een slecht, althans selectief, geheugen. Eerder deze week betuigde Barack "No Change" Obama zijn tevredenheid over de arrestatie van de Servische legerleider Ratko Mladić:"Het is vandaag een belangrijke dag voor de families van de vele slachtoffers van Mladić, voor Servië, voor Bosnië, voor de Verenigde Staten [?] en voor de internationale gerechtigheid. [...] Mladić zal zich nu voor een rechtbank en voor de wereld moeten verantwoorden voor zijn slachtoffers. [...] Degenen die misdaden tegen de mensheid en genocides begaan hebben zullen hun veroordeling niet ontgaan." (Washington Post, 26 mei 2011).

Zou hij echt bedoelen dat nu ook figuren als George Bush I en II, Bill Clinton, Tony Blair, Jan Peter Balkenende, José María Aznar, Benjamin Netanyahu (plus natuurlijk Barack "No We Can't" Obama himself!) en hun talloze medeplichtigen nu ook vervolgd gaan worden? En misschien eindelijk, zij het posthuum, ook de verantwoordelijken voor de Nederlandse moordpartijen in Indonesië (de zogenaamde "politionele acties"), en zelfs degenen die het mogelijk gemaakt hebben dat er een ("moorddadige", zoals Merkel dat noemt) Israëlische 'staat' (zij het nog steeds zonder vaste grenzen) gecreëerd kon worden?

Geen opmerkingen: