vrijdag 27 december 2013

Leestip (en schaliegas)

Wie nog mocht denken (maar waarschijnlijk leest zo iemand mijn blog niet) dat schaliegas een fantastische oplossing is voor de energiebehoeften van de wereld, zou ik willen adviseren om de roman «De zwerm» (oorspronkelijke titel: «Der Schwarm») van Frank Schätzing te lezen.

De rampen die het gevolg kunnen zijn van pogingen gas uit poreus gesteente te halen (in de roman gaat het om gas in poreus ijs) zijn angstaanjagend genoeg om alle twijfel uit te bannen. Bovendien geeft Schätzing ook de kapitalistische "samenleving" nog eens een welverdiende veeg uit de pan voor wat betreft de gewoonte om alles wat overbodig is gemakshalve in zee te storten, en alle mogelijke risico's maar voor zich uit te schuiven (tenslotte gaat het in het kapitalisme om winst, en moet alles zo goedkoop mogelijk worden gedaan en... "na ons de zondvloed", zoals Madame de Pompadour tegen Lodewijk XV gezegd zou hebben).

Denk daarbij maar aan chemisch afval voor de kust van Oost-Afrika (waardoor de bevolking van Eritrea geen vis meer kan vangen en dan in arren moede maar schepen entert en berooft - tenslotte zijn die schepen afkomstig uit dezelfde 'wereld' die hun viswater heeft vergiftigd.
Denk aan oud wapentuig (zeemijnen en bommen) voor de Belgische en Nederlandse kust;
Denk aan atoomafval o.a. ten Noordwesten van Spanje (zie het rapport «Dumpingen in zee»);
Denk aan lekkende kernreactoren, zoals in Windscale (tegenwoordig Sellafield) met 22 ernstige lekken tussen 1950 en 2005, plus nog bewuste uitstoot van o.a. plutoniumdeeltjes in de atmosfeer) - Zie o.a. bij Wikipedia (de Nederlandse pagina geeft minder details).
Denk maar aan... Tshernobyl, Harrisburg, haarscheurtjes in Petten (die volgens "experts" -het ministerie van VROM- niet gevaarlijk zijn), Fukishima, problemen in Tihange en Doel (die ook als niet gevaarlijk worden bestempeld - totdat het te laat is) enz...

1 opmerking:

Willem Wejes zei

Interessant:

Toen ik op de HBS zat, vroeg ik aan de natuurkunde leraar, Dr. Lignac, of er geen grondproblemen zouden komen in Groningen als het gas er uit gehaald zou worden. Hij meende van niet: het gas zat tussen de zandkorrels en die bleven gewoon op hun plaats. Het gas werd immers vervangen door lucht. Ach, het was omstreeks 1966...

inmiddels weten we daar meer over! Schaliegas... ach, het hele gedoe is korte termijn denken. Ik vermoed een ontwerpfout in de mens.