Bij een poging een treinreis naar Parijs te boeken, kwam ik tot de ongelooflijke ontdekking dat het reisbureau geen niet-rook plaats kon garanderen. Dat staat trouwens ook in de diverse reisgidsen: het kan alleen genoteerd worden als een prefentie''(misschien zou het gewone Nederlandse woord 'voorkeur' hier niet misplaatst zijn, zeker wanneer de spelling problemen oplevert) .
Het is duidelijk: de NS wil voorkomen dat ze met lege rookplaatsen blijven zitten en willen daar dan niet-rokers op kwijt. Dit alles op de gebruikelijke klant-onvriendelijke wijze van de laatste tijd, want vroeger kon dat allemaal wél vastgelegd worden.
Toen ik in 1970 bij een reisbureau werkte, werd in een dergelijk geval gebeld met een reserveringsnummer bij NS (computers hadden we toen nog niet aan de balie...) en daar werd dan gekeken of het mogelijk was om aan de wensen van de reizigers te voldoen - bijv. een NRR-plaats (Niet Roken Raam), vooruit/achteruit of wat dan ook. Zoja, dan werd het vastgelegd. Waren er alleen nog rookplaatsen, dan werd de reiziger de keuze geboden om die al dan niet te nemen of een andere verbinding te zoeken.
Zou nu, anno 2002, een dergelijk systeem niet toegepast kunnen worden? Moeten we nu alles voorkauwen? Zijn ze werkelijk zo dom dat ze daar zelf niet op kunnen komen?
Er zit nu niet veel anders op dan maar zelf kaartjes kopen in Frankrijk (kan via het internet bij de SNCF), en dáár kun je wel de plaats reserveren die je wilt...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten