maandag 28 november 2005

Wie kunnen we eigenlijk geloven?

Volgens de Verenigdestaatse zetbaas in Irak, Ayad Allawi, worden de mensenrechten in Irak op dit moment nog erger geschonden dan tijdens het bewind van Sadam Hussein, ook al beweren de Verenigdestaatse bezetters nog zo hard dat de veiligheidssituatie zo goed is dat het Iraakse leger vanaf volgend jaar de situatie zelf kan beheersen. (Metro vandaag)

Wat zit hier allemaal achter? Om met het laatste te beginnen: de bezetters moeten dit natuurlijk wel zeggen, want in de VS is de druk om de troepen uit Irak terug te trekken zo sterk, dat zelfs Bush' Republikeinse Partij de terugtrekking in 2006 wil concretiseren. En aangezien Bush altijd geroepen heeft dat hij de Iraakse bevolking niet in de steek zal laten, moet wel een dergelijke redenering gevolgd worden. We kunnen er dus gevoeglijk van uitgaan dat Ayad Allawi in dezen de waarheid spreekt.

Wat de achtergrond van de kritiek van Ayad Allawi echter ook is, we kunnen er zonder meer van uit gaan dat het in Irak momenteel nog heel wat slechter is dan tijdens het regime van Sadam Hussein - en dat allemaal dankzij de coalitie van de B-coalitie (B van 'bah', maar ook van Bush, Blair, Balkenende en Berlusconi)...

Anderzijds... waarom brengt hij dit in de openbaarheid? Omdat de vrijheid in Irak hem écht zorgen baart en het hem worst zal zijn wat de bezetters daarvan denken? In dat geval krijgt hij mijn diepste respect.

Of... is het allemaal niet meer dan een rookgordijn? Allawi wil hiermee aantonen dat hij niet zomaar een marionet is van Bush & Co., zodat hij na diens terugtrekking rustig kan blijven zitten, omdat hij immers heeft aangetoond dat hij onafhankelijk is. Lijkt me niet, want hij zal zich met zijn kritiek niet populair maken bij de machige fanatieke shi'itische groeperingen, die belangrijke sleutelposten in handen hebben.

Het zou mij allemaal niets verbazen, wanneer ook Allawi's opmerkingen gecreëerd zijn door fantasten van het Bush-regime, juist om te bevestigen hoe geweldig de veiligheidssituatie in Irak is. Tenslotte moet het wel geweldig goed gaan, wanneer de Iraakse premier zo onafhankelijk zijn ongezouten kritiek durft te uiten...

Geen opmerkingen: