donderdag 14 augustus 2008

Wat een Wubbo toch...

Op pagina 2 van de papieren Spits van vandaag wordt uitvoerig uiteengezet dat onze nationale ruimtevaarder, Wubbo Ockels, erg begaan is met het milieu. Hij komt echter niet veel verder dan de gemiddelde burger die wél zijn lege flessen in de glasbak gooit, maar even vrolijk een nog meer benzine slurpende en nog dikkere auto koopt.

Ockels ziet namelijk grote voordelen in electrische auto's: "Als je alle auto's zou ombouwen tot elektrisch dan gebruik je drie keer minder fossiele brandstoffen. Praktisch kan het. De overcapaciteit van de elektriciteitscentrales is 's nachts ruim voldoende om al die auto's op te laden."

Ockels zal het allemaal wel goed bedoelen, maar hij maakt het zich wel erg gemakkelijk door wat prietpraat over electrische auto's te verkopen, Écht milieubewust leven vereist ook een verandering in het denken over de mobiliteit: in plaats van met de auto met het openbaar vervoer of de fiets, geen grote winkelcentra buiten de dorpen en steden, maar kleine winkels in de woonwijken, zodat je voor één brood even naar de bakker op de hoek loopt.

En ook die overcapaciteit van electriciteitscentrales kan met een beetje fantasie heel wat simpeler en nuttiger worden gebruikt en opgeslagen.

Tja, Wubbo bedoelt het misschien wel goed, maar hij durft toch niet te consequentie te trekken dat het consumisme (en dus het kapitalisme) simpelweg moet(en) worden opgeheven...

1 opmerking:

Anoniem zei

Tja,

Wubbo lijkt een beetje van de wereld af te zijn...

Elektrische autos zijn inderdaad beter voor het milieu dan benzine autos (het rendement uit de brandstof is veel gunstiger), en de overcapaciteit van centrales benutten is een goed plan, maar hij kan zich beter afvragen of we al die autos wel nodig hebben.

Als iedereen die nu naar een gebouw gaat om achter een beeldscherm te zitten werken gewoon thuis werkt dan zijn de files ook wel verdwenen.

Probleem is dat files een enorme inkomstenbron zijn (of worden) voor het bedrijfsleven: dat staat te springen om verkeersregelsystemen etc. aan de overheid te verkopen. De overheid wil vermoedelijk ook niet van de files af, want van elk getankt tientje gaan 7 euri naar de belasting...

Zou dat wellicht de reden zijn dat thuiswerken indirect wordt ontmoedigd door overdreven (ARBO) eisen aan de thuiswerkplek te stellen? Bedrijven worden vandaag de dag min of meer verantwoordelijk gehouden voor het welzijn van de werknemers en zijn dus zeer terughoudend met thuiswerkmogelijkhgeden...

groet,
Blatant Bill