zaterdag 11 juni 2011

De Volkskrant liegt de waarheid!

Enkele dagen geleden (6 juni 2011) publiceerde de Volkskrant een artikel met de kop Grieken ontvangen jaren na overlijden nog pensioen, waaruit een oppervlakkige lezer wel de indruk moet krijgen dat dat voor alle Grieken geldt. Niets is echter minder waar, want wie de moeite leest het artikel te lezen komt er achter dat het gaat om het pensioen van 4.500 overleden ambtenaren (en dat zullen beslist geen straatvegers geweest zijn!). Verder is er kennelijk nog een 'verdacht' groot aantal (9.000) mensen boven de 100 jaar. Het gaat dus in het artikel over een getal tussen 4.500 en 13.500 mensen. Voor een land van bijna 11 miljoen inwoners (bron: Wikipedia) gaat het dus om maximaal één per 1.000 inwoners. Niet netjes, weliswaar, maar het rechtvaardigt ook geen kop die de indruk wekt dat alle Grieken profiteurs en fraudeurs zouden zijn.

Het zou de Volkskrant sieren als de koppen wat meer in overeenstemming zouden zijn met de inhoud van de betreffende artikelen. Er zijn in Nederland al meer dan genoeg publicaties die met sappige titels proberen te scoren en daarmee de publieke opinie beïnvloeden (leze: misleiden).

Of is dat misschien de bedoeling van de Volkskrant? Het lijkt tegenwoordig normaal te zijn om (met name) "de Grieken" de schuld te geven van de economische crisis in hun land (en indirect ook in Nederland en andere €U-lidstaten). Dat is klinkklare onzin, maar het is in het belang van de gevestigde orde (het kapitalisme) dat we vooral niet beseffen dat de oorzaak ligt bij het gegoochel met geld van de banken, die in het verleden met graagte "gunstige" leningen verstrekten aan landen als Griekenland (maar ook huizenkopers waren het slachtoffer van dit soort praktijken!), ofschoon al vanaf het begin duidelijk was dat die leningen niet afgelost zouden kunnen worden. En in plaats van dan de schuldigen (de banken) voor de problemen te laten opdraaien, wordt die verantwoordelijkheid nu gelegd bij degenen die er het minste aan kunnen doen: de arbeiders, niet alleen in Griekenland, maar in heel de €uropese Unie (die oorspronkelijk niet voor niets "Europese Economische Gemeenschap" heette). Het is voor de  Wildersbende (en hun collega's elders) aantrekkelijk om de schuld bij de Griekse bevolking te leggen (net zoals in nazi-Duitsland de Joden de schuld kregen van alle problemen), maar het is juist een taak van journalisten om ervoor te zorgen dat de waarheid geen geweld wordt aangedaan. Helaas lijkt het of de gezamenlijke Nederlandse pers vooral bang is om door de proto-fascisten van PVV en hun medeplichtigen voor "linkse kerk" uitgemaakt te worden.

In dit verband verwijs ik vast naar een artikel uit de Rode Morgen van deze maand (Griekenland: Steun is afpersing), dat ik later vandaag (met toestemming van de redactie) hier ga overnemen.

Geen opmerkingen: