zaterdag 11 juni 2011

Hoera! De VS dreigen de NATO op te heffen!

Dat is althans waarmee de Verenigdestaatse minister van oorlog (Robert Gates, die door Barack "No Change" Obama overgenomen is uit de failliete boedel van zijn voorganger, Bush II) dreigt. Hij heeft er genoeg van dat de NAVO-lidstaten niet meer wapentuig en geld bijdragen aan wat uiteindelijk het Vreemdelingenlegioen is van de Verenigde Staten.

Volgens hem zal het VS Congres "steeds minder zin en geduld hebben [...] om steeds meer kostbare fondsen te spenderen voor een groep naties die kennelijk niet bereid zijn de noodzakelijke hulpmiddelen bij te dragen of de noodzakelijke wijzigingen door te voeren om serieuze en vaardige partners te zijn voor hun eigen defensie." (New York Times, gisteren). Het artikel herinnert er aan dat er in Washington steeds meer weerzin ontstaat tegen het feit dat de NAVO (die voor ¾ wordt betaald door de VS) in feite de kosten draagt voor de verdediging van rijke Europese naties.

"Verdediging van rijke Europese naties"? Wie is de oorlog in Afghanistan begonnen? Was dat niet George W. Bush, die (de overigens door de VS zelf gecreëerde) Al Q'aida wel eens snel zou uitschakelen? Net zoals de VS ook Irak aanvielen, om de dreiging van (door Bush en zijn mede-oorlogsmisdadigers zelf bedachte) massavernietigingswapens vliegensvlug uit de wereld te helpen?
Trouwens, wat voor belangen zitten er achter alle militaire conflicten? Het machtsstreven van de VS, en uiteraard de marketing van de Verenigdestaatse wapenindustrie en de steeds onverzadigbaardere behoefte aan aardolie van de VS. Wat verdedigt de NAVO dus? De belangen van het failliete Verenigdestaatse kapitalisme.

Ik zou dus zeggen, eng mannetje Gates, trek maar gauw de stekker uit die NAVO - en doek tegelijkertijd jullie volledige wapenindustrie maar af

Geen opmerkingen: