dinsdag 11 december 2007

Einde van de Olympische Spelen? Hoera! (???)

Als ik het allemaal goed begrijp, hebben de Olympische Spelen geen bestaansrecht meer. Dat zou uitstekend nieuws zijn. Immers, deze geldverspillende prestigeslag tussen landen die het weggegooide geld heel wat beter zouden kunnen gebruiken om de armoede in eigen land of elders te bestrijden of om de sociale zekerheid (of onderwijs, gezondheidszorg, ouderenzorg, noem maar op) eindelijk eens te verbeteren, dient alleen maar om het nationalistisme (een van de ergste soorten chauvinisme) te bevorderen. Je hoort het aan de manier, waarop mensen er met elkaar over spreken: "Wij hebben zoveel gouden medailles behaald, nog méér dan land X." En dat "wij" komt dan uit de mond van mensen, die lekker vanuit hun luie stoel met een flesje pils in de ene hand en een zak chips in de andere naar dat gedoe hebben zitten kijken. Ze bedoelen met dat "wij" (maar staan daar waarschijnlijk niet eens bij stil) het stelletje figuren, dat door een of andere club is uitgezocht om "ons" land te vertegenwoordigen.


Sport is uitstekend, maar Olympische Spelen, voetbalkampioenschappen en andere soortgelijke shows (Wimbledon, Tour de France, ik noem zo maar iets) lijken op sport, maar gaan alleen om geld. Sport is iets dat je moet doen, als je dat leuk vindt, en niet uit winstbejag, maar uit hobby, bij een plaatselijke sportvereniging.

Het zit allemaal zo (dat met het afschaffen van de Olympische Spelen): de Volksrepubliek China houdt al jarenlang Tibet bezet, net zoals het in 1997 Hongkong annexeerde en ook maar al te graag Taiwan in bezit zou willen nemen. De Tibetanen vinden dat niet leuk en grijpen (bij monde van woordvoerders 'in ballingschap') elke kans aan om de aandacht op die bezetting te vestigen. Zo wil er nu ook een Tibetaans team meedoen aan de Olympische Spelen volgend jaar (in Peking notabene!), maar dat mag niet van het Internationaal Olympisch Comité: "het olympisch charter zegt dat enkel onafhankelijke staten kunnen deelnemen," aldus de vice-voorzitter van het IOC, Thomas Bach. (De Pers vandaag)

Nog afgezien van de vraag of dit uitgangspunt in het verleden altijd strikt gehanteerd is (nee!), is het natuurlijk duidelijk dat de hypocriete IOC-ers liever de machthebbers in Peking niet tegen de haren in strijken.

Ik hoop echter wel dat het IOC zich voortaan aan dit uitgangspunt houdt, want dan verliezen de Olympische Spelen hun volledige bestaansrecht. De lidstaten van de EU, Israel, de Golfstaten, veel landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika zijn namelijk afhankelijk van de Verenigde Staten of zelfs halve kolonieën daarvan. Ook de Verenigde Staten zijn uiteraard niet onafhankelijk, want volledig onderworpen aan de eisen van de wapen- en olie-industrie. Misschien dat Iran, Venezuela, Cuba, Zimbabwe en Vaticaanstad nog een zekere mate van onafhankelijkheid genieten, maar dat lijkt mij niet voldoende om de Olympische Spelen in stand te houden.

En als dan de Olympische Spelen afgeschaft zijn, wat let ons dan om ook allerlei andere grootschalige kampioenschappen af te schaffen? Moet je eens nagaan hoeveel geld er dan beschikbaar komt om aan nuttige (en broodnodige) zaken te besteden. En hoeveel zendtijd er dan vrijkomt op TV, die dan besteed kan worden aan informatieve en instructieve programma's.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het is me weer uit het hart gegrepen!

Kappen met het bouwen van megalomane stadions (in de praktijk voor ongeveer eenmalig gebruik geschikt) terwijl het veel nuttiger is om kleinschalige sportbeoefening te ondersteunen.

Kappen met die Tour de France, die slechts een mediacircus is en min of meer beschouwd kan worden als een wedstrijd tussen apothekers.

Kappen met al die zogenaamde sportieve evenementen die eerder op een competitie tussen KPN en de Rabobank lijken (het maakt ook nauwelijks uit welke sport of welke sponsor het is)

Afgezien nog van het gegeven dat topsport helemaal niet zo gezond is als men het publiek wil laten denken.

Wat zullen we gigantische hoeveelheden energie besparen! al die gebouwen die we dan niet nodig hebben, al die mensen (inclusief mediacircus) die er dan niet naar toe moeten reizen!

Maar ja, brood en spelen, daarom gaat het de mensen kennelijk nog steeds. Dat vinden ze belangrijker dan een goede gezondheidszorg en goed onderwijs. Het zal nog wel een paar duizend jaar zo blijven.