zondag 23 december 2007

Nu worden we toch wel écht bang? Of ...?

Nadat eergisteren in België veertien terreurverdachten waren opgepakt, die van plan zouden zijn geweest om een voor terrorisme veroordeelde Tunesiër uit de gevangenis in Aarlen te bevrijden, konden we, ook in Nederland op de radiozenders horen, hoe het terrorisme nu al tot onze landsgrenzen was doorgedrongen. Intussen is al wel bekendgemaakt dat ze alle veertien gisteren vrij zijn gelaten, bij gebrek aan bewijs, maar het is tekenend dat de Volkskrant daarbij toch kopt dat Belgische terreurverdachten weer vrij zijn, het blijven dus terreurverdachten, ondanks dat gebrek aan bewijs. Het zal dan ook niet voor niks zijn geweest (dat moeten wij althans denken) dat de Belgische politie de gevangenis van Aarlen doorzocht heeft op wapens en explosieven (en daarbij overigens niets gevonden heeft) (de Volkskrant gisteren).

De aanleiding voor de arrestatiegolf is -volgens de (ook als verdachte gearresteerde) echtgenote van de niet-bevrijde Tunesiër- dat onder meer telefonische contacten met hem verkeerd zijn geïnterpreteerd als voorbereidingen op een aanslag. (De Morgen vandaag) Dat krijg je dus, als overheden zomaar alles en iedereen mogen afluisteren en naar hartelust fantaseren!

Intussen wordt in het land met de meest terroristische overheid, de Verenigde Staten, driftig gewaarschuwd dat hun onderdanen in België maar beter goed kunnen uitkijken. (De Morgen vandaag)
Beetje belachelijk zo'n waarschuwing, want in de Verenigde Staten loop je als burger meer gevaar van de kant van de overheid dan in België voor terroristen...

En als we nu nóg niet bang genoeg zijn om met graagte ál onze nog resterende burgerrechten op te offeren, dan komen er binnenkort nog wel andere aanslagen. Ik heb zo de indruk dat de oefeningen daarvoor al driftig aan de gang zijn. Denk maar aan die kapotgevlogen hoogspanningsleiding ruim een week geleden...

Geen opmerkingen: