zaterdag 8 december 2007

Het is natuurlijk maar net wát je een 'wereldwijde ramp' noemt...

Een of andere pief van de NAVO (Daan Everts) heeft, zoals Trouw gisteren berichtte, te kennen gegeven dat terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan tot een 'wereldwijde ramp' zou leiden. Hij vertelde dat gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over voortzetting van de Nederlandse deelname aan de oorlogsavonturen van Bush.

Die 'wereldwijde ramp' zou bestaan uit 'een toename van wereldwijde onveiligheid'. Bovendien zou er zo een 'grote humanitaire ramp' ontstaan in Afghanistan. Hij beweerde tevens dat de Taliban 'weten' dat ze de strijd niet kunnen winnen (glazen bol, Everts?) en daarom komt het er nu op aan dat er nog even doorgevochten moet worden.

Het is natuurlijk maar net hoe je een 'wereldwijde ramp' definieert. Het wereldwijde terrorisme komt niet uit Afghanistan, maar direct en indirect uit Washington. Die wereldwijde ramp bestaat dus al, en al héél lang, véél langer dan de meeste mensen beseffen. Ga maar eens na wat er met de Lusitania gebeurde in de Eerste Wereldoorlog en waarom dat perse nodig was. Of welk terroristisch régime verantwoordelijk was voor de gruwelijke moordpartijen in Vietnam en omgeving.

En die 'humanitaire ramp' in Afghanistan... Misschien ben ik naïef, maar ik kan me toch werkelijk niet voorstellen dat het in dat land nog veel erger kan worden dan het nu al is... Burgers worden gewoon uitgemoord, omdat niet duidelijk is of ze wel of niet lid zijn van de Taliban, en dan worden ze voor de zekerheid maar vermoord volgens het principe uit het Wilde Westen: 'eerst schieten en dan vragen stellen'.

Die Everts moet trouwens nóg naïever zijn dan ik wanneer hij er echt van overtuigd is dat de Taliban niet zullen kunnen winnen. In werkelijk zullen de VS en al hun paljassen paladijnen samen niet eens kunnen winnen. Iemand die de geschiedenis van (alleen maar) de laatste 100 jaar kent, weet dat. Maar Everts weet ook hoe slecht het Nederlandse onderwijs is, dus hij hoopt dat hij met zijn lulkoek wegkomt bij de Balkenbende...

Geen opmerkingen: