woensdag 7 mei 2008

Laten we Bolivia redden!

Communiqué van het Casa de las Américas (van dinsdag 6 mei 2.008)

Na de raadpleging om steun te krijgen voor de uitvoering van afscheidingsplannen in Bolivia, beginnen de internationale communicatiemedia deze nu uit te leggen als een overwinning voor de krachten die hadden opgeroepen tot het zogenaamde referendum.

Hierbij worden resultaten, afkomstig uit een actie zonder enige juridische basis, zonder enige controle of internationaal toezicht, gelegitimeerd. De getallen, die de hoge mate van onthoudingen (meer dan 40%) aantonen en die samen met de ongeldige en tegenstemmen, de helft van de kiesgerechtigde bevolking van Santa Cruz ruim overtreffen, worden achtergehouden, terwijl juist daaruit blijkt dat een ruime meerderheid van die bevolking zich verzet tegen autonomie.

Opnieuw verzwijgen en verdraaien de overheersende media de waarheid. Anderzijds verzwijgen zij de massale demonstraties en protestacties in verscheidene steden in het land, waarmee het volk president Evo Morales ondersteunt. Verder verspreiden zij de voorbarige ceremonie, waarbij de procureur van Santa Cruz een niet te controleren overwinning afkondigde, alsof het hierbij gaat om een erkenning van steun voor de afscheiding.

De oproep tot solidariteit met de Boliviaanse regering, die is gestart door het netwerk "En Defensa de la Humanidad"
[letterlijk: Ter Ondersteuning van de Mensheid] en gesteund door meer dan tienduizend intellectuelen uit de hele wereld, waaronder verscheidene Nobelprijs-winnaars en belangrijke figuren uit de wereld van de kunst en letteren, wordt daarbij ook niet vermeld.

Veel van deze intellectuelen, die al sedert lange tijd in contact staan met ons instituut, hebben gevraagd om dringend actie te nemen tegen deze vervalsingen en onwettigheid.

Wij kunnen niet toestaan dat leugens en manipulatie voorwaarden scheppen voor interventies, racisme en afscheiding. Op dit kritische tijdstip voor het Boliviaanse volk, moeten we onze stemmen verheffen ter verdediging van het recht op vrede, rechtvaardigheid en vooruitgang voor al haar kinderen.


De oproep en de mogelijkheid om die te ondersteunen is ook beschikbaar in het Engels, via deze link.

Geen opmerkingen: