zaterdag 6 december 2008

Wat is de EU toch milieubewust... Niet dus!

De Europese Commissie wil komende maandag voorstellen om vanaf 2012 de verkoop van gloeilampen te beëindigen. De Nederlandse minister van Milieu, Jacqueline Cramer, wilde die verkoop zelfs al eerder verbieden, maar dat mocht weer niet volgens Europese regelgeving. (Volkskrant, vandaag)
Zie over de plotselinge bekering van mevrouw Cramer (na een bezoek aan spaarlampenfabrikant Philips) mijn artikel Is Nederland een open inrichting? van 23 mei 2007.

Het EU-gezwam over het milieu is evenveel (even weinig dus) waard als het voortdurende geblaat over vrede en democratie van de Bush-bende. Als de EU zich werkelijk iets gelegen zou laten liggen aan het milieu, zou intussen het maandelijkse circustransport tussen Brussel en Straatsburg al wel geëindigd zijn. Dat zou heel wat meer energiebesparing opleveren dan de overgang naar spaarlampen.

Uit onderzoek van het CBS (gepubliceerd op 4 juni 2007) verbruiken gloeilampen in Nederlandse huishouders slechts 0,3 van het totale energieverbruik. Daarbij gerekend de energie die nodig is voor het opwekken van die 0,3% (nog eens 0,5%) nemen deze gloeilampen in totaal nog niet één procent van het totale energiegebruik voor hun rekening.

Anderzijds zit er een kleine hoeveelheid kwik in de spaarlampen (overigens minder dan in TL-buizen). Als de gebruikte spaarlampen op de gewenste manier worden ingeleverd, kan het kwik er op een verantwoorde manier uit worden verwijderd. Hoeveel energie kost dat? Bovendien is de vraag hoeveel mensen voor één kapotte lamp naar het inzamelpunt voor chemisch afval gaan. Eerlijk gezegd ben ik bang dat veel mensen deze lampen (al dan niet bewust) gewoon in de vuilnisbak zullen gooien, waardoor het betreffende kwik gewoon in het milieu terechtkomt. Daarnaast wordt de geclaimde lange levensduur van spaarlampen niet gehaald wanneer ze steeds in- en uitgeschakeld worden, zodat men geneigd zal zijn ze voortdurend te laten branden - zodat de beoogde energiebezuiniging weer gedeeltelijk teniet gedaan zal worden.

Verder is uit Brits onderzoek gebleken dat spaarlampen huidkanker kunnen veroorzaken en migraine-aanvallen kunnen opwekken. (Telegraph van 5 januari 2008).

Geen opmerkingen: