dinsdag 29 december 2009

President beschuldigt Colombia van het voorbereiden van valse bewijzen tegen Venezuela (overgenomen van Radio Nacional de Venezuela)

Het volgende artikel verscheen gisteren op de website van Radio Nacional de Venezuela:

De Venezolaanse machthebber heeft de Colombiaanse-Amerikaanse strategie aan de kaak gesteld, die gericht is op het leveren van bewijs voor de vermeende aanwezigheid van FARC-guerrillastrijders in Venezuela, om daarmee een gewapende aanval tegen het land te rechtvaardigen.

Prensa Web RNV/Telesur

De president van de Republiek, Hugo Chávez, beschuldigde afgelopen maandag de regering van Colombia ervan, met de steun en instructies van de Verenigde Staten een vervalst bewijs tegen Venezuela aan het voorbereiden te zijn, waarmee een militaire aanval gerechtvaardigd kan worden.

"Ik heb de bewijzen, we hebben de bewijzen dat de regering (van Colombia), opgeleid en ondersteund door (de Verenigde Staten) een vervalst bewijst aan het voorbereiden is (...) en daarmee maken ze de weg vrij voor een aanval op Venezolaans grondgebied, door het nabouwen van een kamp, een vals bewijs", zei Chávez.

De president verklaarde dat het de bedoeling is om de publieke opinie ter plaatse en wereldwijd te laten geloven dat Venezuela de aanwezigheid van kampen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) op zijn grondgebied ondersteunt, waarmee het bewijs geleverd moet worden op grond waarvan de aanval kan worden gerechtvaardigd.

"Het zou geenszins vreemd zijn dat degenen die in Colombia zo veel mensen doden, ik weet niet welke of hoeveel mensen zouden doodmaken om die naar Venezolaans grondgebied over te brengen (...) daar enkele hutten te bouwen, een geïmproviseerd kamp (...) dat ze dan zeggen 'daar is het kamp'", waar ook wapens en propagandistische folders aanwezig moeten zijn.

Chávez waarschuwde in dit verband dat sedert enkele weken deze strategie in werking is getreden via een "woordenoorlog", waarin Venezuela beschuldigd wordt van het verbergen van FARC-leiders en hun kampen, hetgeen ronduit ontkend werd door de leider van de Bolivariaanse Revolutie.

"Het is absoluut onwaar en we hebben dat niet één maal, maar verscheidene malen aangetoond (...). Ik wijs er nogmaals op dat onze regering de aanwezigheid van onverschillig welke gewapende macht in ons land niet steunt of toestaat, die niet zal ondersteunen noch toestaan, afgezien van de roemruchte Bolivariaanse Strijdmacht en de Venezolaanse volksmilities", benadrukte hij.

"Hopelijk overheerst in de Colombiaanse regering het gezonde verstand (...) in Colombia komen de bevelen niet meer uit Bogotá, maar uit Washington", voegde hij daaraan toe.

Hij legde uit dat deze samenzwering niet alleen bedoeld is om een eind te maken aan de Bolivariaanse Revolutie, maar ook aan de in verscheidene Latijnsamerikaanse landen geïnitieerde veranderingsprocessen.

"De regering van Colombia, die zich aan het veranderen is in een instrument van de VS, is van plan in Venezuela een chaos te creëren, waarmee niet alleen de Revolutie in Venezuela tot staan kan worden gebracht, maar de Revolutie in Latijns-Amerika," benadrukte hij.

Als valse bewijzen worden in Colombia beschouwd de moorden op burgers door de ordekrachten, die hen later presenteren als in de strijd gedode guerrillastrijders, met de bedoeling aan te tonen dat het door de Colombiaanse president Álvare Uribe gestimuleerde programa voor Democratische Veiligheid succes heeft.

Vertaling: Dwarslezer

Geen opmerkingen: