maandag 13 mei 2013

Het begin van het einde van de neoliberale internationale, de EU?

De Britse premier David Cameron heeft beloofd een referendum te houden over de uittreding van Groot-Brittannië uit de EU. Twee ministers van zijn conservatieve régime (Philip Hammond van Oorlog, en Michael Gove van Onderwijs) hebben -zoals het (per definitie niet bepaald betrouwbare) politici betaamt, met de nodige slagen om de arm- aangegeven voorstanders te zijn van een Groot-Brittannië buiten de EU. De belofte van Camerón is trouwens zoïzo nogal vaag, want daarvoor moeten de Conservatieven eerst nog wel de verkiezingen van 2015 winnen... (La Vanguardia van gisteren; zie ook Trouw van 10 mei).

Europese samenwerking op concrete vlakken is uitstekend, bijv. op het vlak van misdaadbestrijding, zodat frauderende bankdirecteuren en belastingontduikers (al dan niet van koninklijken bloede) overal in Europa opgepakt kunnen worden. Ook regels tegen genetische gemanipuleerde gewassen of tegen kernenergie, en afspraken tegen de Israelische politiek zijn alleen maar goed voor de mensheid als geheel. 
Maar het is absurd, zoals nu het geval is, dat een of andere topzware club in Brussel regeltjes maakt die in de hele EU zouden moeten gelden. Binnenkort wordt met een beetje pech nog bepaald dat in de winter de straatverlichting 24 uur per dag moet branden in de hele EU, omdat het in het noorden van Finland midden in de winter de hele dag donker is...

En bovendien kost die hele EU ons allemaal handenvol geld.
Inderdaad, dankzij de open grenzen kunnen de kapitalisten gemakkelijk hun zakken vullen door de uitbuiting van goedkope arbeidskrachten, dus het bedrijfsleven zal geen principiële bezwaren hebben tegen de EU.

Voor de meerderheid van de Europese bevolking, de arbeidersklasse, voor hen die de Europese economie draaiend houden, is het misschien toch goed om nog even in herinnering te brengen dat de vroegere naam van de EU, EEG "Europese Economische Gemeenschap(pen)" betekent. Ondanks alle mooie praatjes draait het in de EU nog steeds om economische belangen, en wel van de neoliberale soort.

Geen opmerkingen: