woensdag 8 mei 2013

Leesadvies voor wie wil weten hoe het kapitalisme werkt!

Waarschijnlijk iedereen voelt wel dat het kapitalisme (en de moderne, nog onmenselijkere vorm daarvan, het neoliberalisme) kwalijke gevolgen heeft voor de mensheid - behalve natuurlijk de werkelijke kapitalisten: degenen die anderen laten werken om zelf de winst (de "meerwaarde" volgens de marxisten) op hun eigen bankrekeningen op te potten. Hoe en waarom dat kapitalisme zo schadelijk is, is moeilijk uit te leggen, omdat alles met een soort magische termen wordt omschreven.

Daarom zou ik iedereen willen aanraden om het (alweer ongeveer 35 jaar oude) stripverhaal «Obelix & Co." nog eens te lezen. Hierin wordt overduidelijk uiteengezet hoe het kapitalisme in eerste instantie tot rijkdom leidt (voor sommigen althans), maar uiteindelijk onvermijdelijk en onverbiddelijk moet leiden tot de ene crisis na de anderen.

Zie hieronder voor enkele plaatjes die al een duidelijk beeld geven van een van de aspecten van het kapitalisme: het kweken van behoeften om de consumenten te verleiden producten aan te schaffen:
  O.a. (antiquarisch) te koop bij Bol.com.

Geen opmerkingen: