donderdag 15 december 2005

Big Brother is watching us...

Het Europees Parlement heeft gisteren het voorstel goedgekeurd om vanaf 2007 internet- en telefoniegegevens op te slaan. Heel geruststellend wordt daarbij vermeld dat het niet gaat om de gesprekken zelf, maar alleen over wie met wie gecommuniceerd heeft. De providers krijgen trouwens geen compensatie voor de ongetwijfeld torenhoge kosten die ze moeten maken voor deze spionage-maatregelen, ofschoon de lidstaten zelf wel een vergoeding mogen toekennen.

De opgeslagen gegevens zijn bedoeld om gebruikt te worden bij 'ernstige misdaad', maar wat daaronder verstaan moet worden wordt dan weer aan de EU-lidstaten zelf overgelaten. (Webwereld van gisteren.) Ik kan me voorstellen dat in een land met een anti-abortus-mentaliteit het verstrekken van het adres van een buitenlandse abortuskliniek daar al onder zou kunnen vallen.

Ach, waar maak ik me druk over? Al onze gesprekken worden al jarenlang zorgvuldig gemonitord. Zoek maar eens op internet naar "Echelon" en huiver. Als je écht zeker wilt zijn niet bespioneerd te worden, kun je alleen nog mondeling communiceren (en dan moet je nog hopen dat er niet op 100 meter afstand iemand met een richtmicrofoon naar je zit te luisteren: die dingen zijn ongelooflijk gevoelig!).

1 opmerking:

Anoniem zei

Ach, dwarslezing laat me je troosten: het wordt allemaal NOG erger!!
Mede onder invloed (of onder voorwendsel) van het voortschrijdende internationale (moslim) terrorisme zal spoedig iedereen verplicht worden om een onderhuidse ID-chip te dragen en zonder dat is ELK maatschappelijk verkeer (dus ook internet-verkeer..eerst inloggen met je ID-chip) ONMOGELIJK en zal men een paria zijn van de wereldgemeenschap.
Inspiratie voor dit schrikbeeld: Openbaring 13 verzen 16 en 17.
George Orwell kende zijn klassieken.