dinsdag 6 december 2005

Normen en waarden, toch?

Het Nederlandse régime blaat de ether vol viezigheid met zijn verlangen naar respect voor normen en waarden, en liegt intussen aan een stuk door.

Waarom ook niet? Het régime van Big Brother doet het tenslotte ook. Nadat spotters ontdekt hadden dat er regelmatig verdachte vluchten van CIA-vliegtuigen plaatsvinden, werd volmondig ontkend dat daarvan sprake zou zijn, en als die er al zouden zijn, dan zouden ze zeker niet bedoeld zijn om gevangenen te transporteren...

Inmiddels heeft de Duitse regering een gedetailleerde lijst van honderden CIA-vluchten in handen en ook de VPRO heeft aan de hand van IJslandse vluchtgegevens een aantal vluchten naar Nederland kunnen traceren.

Hetzelfde geldt voor geheime CIA-gevangenissen in Europa, die uiteraard niet zouden bestaan. Ook die leugen is kennelijk niet meer vol te houden, want nu beschuldigt Condo Rice "bepaalde Europese bondgenoten" van schijnheiligheid, omdat die volgens haar meegewerkt hadden. Bovendien zouden de stiekeme operaties geholpen hebben bij het redden van Europese levens. De Europese schijnheiligheid wordt benadrukt door het voorbeeld van de ontvoering door de CIA uit Sudan en het transport naar Frankrijk van 'Carlos', en toen waren er ook geen protesten van de Europese Commissie van de Rechten van de Mens. Alleen was dat één geval, uit 1994.

Met nadruk stelde Bush' Rijstwafeltje: "We kunnen geen commentaar geven op informatie die het succes van onze geheime diensten, onze politie en onze militaire operaties in gebaar zou brengen. [...] We hopen dat andere naties dit standpunt delen."

En weer worden we voor de keuze gesteld: ofwel vóór, ofwel tegen. "Het is aan deze regeringen [de Europese] en hun burgers om te besluiten of ze met ons wensen samen te werken om terroristische aanvallen tegen hun eigen land of andere landen te voorkomen. [...] Ze hebben het souvereine recht om te kiezen." Condootje hoopt dat het debat daarover "ook een gezond respect bevat voor de verantwoordelijkheden van de regeringen om hun burgers te beschermen."

Het zou me sterk verbazen wanneer het "souvereine recht om te kiezen" in deze situatie door de VS meer gerespecteerd is dan bij de op tal van landen uitgeoefende druk (beloften van financiële steun of dreigementen om hulpprogramma's te beëindigen) om via de Verenigde Naties militair ingrijpen in Irak te laten goedkeuren. Het gegeven dat zich volgens Human Rights Watch geheime gevangenissen bevinden in Polen en Roemenië (niet bepaald rijke landen), geeft mij in ieder geval te denken!

Ook benadrukt Rice nog dat de VS niet martelt en ook anderen niet aanzet om dit vuile werk te doen. Jaja, liegen kan ze in ieder geval goed. Of wordt de manier waarop in Guantánamo en Iraakse gevangenissen mensen vernederd worden niet als 'martelen' beschouwd? Dat kan het natuurlijk ook zijn: een speciale Verenigdestaatse definitie voor martelen, net zoals witte fosfor tegen mensen niet wordt beschouwd als een chemisch wapen.
Zo kan ik nog wel een paar definities bedenken, maar ik zal me beperken tot één in de hedendaagse politiek erg praktische: Liegen is dingen vertellen die niet in je eigen belang zijn; wat wél in je eigen belang is, is de waarheid! (De meeste informatie is afkomstig uit
La Vanguardia van vandaag)

Geen opmerkingen: