Het Brabants Dagblad kopt vandaag "Brandweer hindert ochtendverkeer". Hoe positief het artikel verder ook is (ik heb het uit ergernis niet gelezen), de toon is al gezet: brandweerlui zijn maar hinderlijke mensen.
Ze (de brandweerlui) hebben groot gelijk. Hun werk is riskant (afgelopen week zijn er nog brandweerlieden het slachtoffer geworden van hun werk), en een goede fysieke gezondheid is dan ook een minimaal vereiste om het goed te kunnen doen. Aangezien mensen allemaal beetje bij beetje aftakelen met het voortschrijden van de jaren, is het duidelijk dat brandweerlui hun werk niet tot hun 65e verjaardag kunnen doen (en dan hebben we het nog niet over de wens van het Nederlandse régime om mensen nóg langer te laten werken).
In het verleden is daarom het functioneel leeftijdsontslag ingevoerd -het moge duidelijk zijn dat er indertijd bij de overheid meer intelligentie aanwezig was dan tegenwoordig- waardoor brandweerlui (en andere ambtenaren met een fysiek zware functie) verplicht tussen hun 55e en hun 60e met pensioen moeten.
Naast de desastreuze plannetjes van Balk & kornuiten om VUT- en dergelijke regelingen fiscaal onaantrekkelijk te maken, heeft de Vereniging van Gemeenten nu ook nog bedacht dat de regeling afgeschaft moet worden omdat deze vanaf volgend jaar op grond van leeftijdsdiscriminatie niet meer toegestaan is.
Dit is de zoveelste keer dat een op het eerste gezicht voor de arbeiders gunstige regeling als een klapsigaar in ons gezicht ontploft. In dit geval is ook de openbare veiligheid een bijkomend kind van de rekening, omdat mensen die fysiek niet meer optimaal kunnen functioneren, ook hun werk niet goed kunnen uitoefenen.
Het komt er in het kort op neer, dat de diverse Nederlandse overheden koste wat het koste hun eigen snode plannetjes willen doorzetten.
Ik denk dat de vakbonden al met al nog een redelijk eerlijke oplossing hebben kunnen doordrukken, maar het blijft een feit dat eigenlijk de zware jaren best wat zwaarder zouden mogen tellen (bijv. 1,25 pensioenjaar voor elk gewerkt jaar). Tenslotte gaat dat zware werk ook niet in je koude kleren zitten en het is wel erg bitter wanneer je door je zware werk een statistisch kortere levensverwachting hebt en toch even lang moet werken als anderen met bijv. een ontspannen kantoorbaan.
Naast de overgangsregeling voor mensen die al 20 jaar of meer in dienst zijn, komt er een nieuwe regeling voor jonger personeel: zij moeten in principe maximaal 20 jaar in de 'bezwarende functie' werken en daarna moeten ze maar ander werk zoeken, met in ieder geval een inkomensgarantie. Zie de betreffende nieuwsbrief van nieuwsbrief van AbvaKabo-FNV voor alle bijzonderheden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten