donderdag 19 januari 2006

Verenigdestaats recht in Nederland

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteren een wetswijzing gesteund, waarmee minus-ter De Geus de bewijslast bij seksuele intimidatie naar de beschuldigde partij verplaatst. (Metro van vandaag)

Het is maar al te duidelijk te merken dat Balk en een groot deel van het Balkenkabinetje blind idolaat zijn van het 'Land of the Free', waarin het tenslotte al sinds jaar en dag zo is dat iedereen schuldig is totdat hij het tegendeel kan bewijzen. In beschaafde landen, zoals Nederland, was het altijd andersom, maar de laatste tijd zien we ook in Nederland (overigens ook in de rest van de EU) de situatie steeds meer verschuiven. Zo zijn we in het Openbaar Vervoer bij voorbaat schuldig wanneer we geen geldig kaartje kunnen tonen. We kunnen eventueel de boete terugkrijgen, maar dan moeten we wel zélf kunnen aantonen dat we niet schuldig zijn (en dat is dan 'schuldig' volgens de definitie van de OV-bedrijven).

Ook het Europees Parlement gaat er bij voorbaat van uit dat we ons schuldig kunnen maken aan terrorisme en heeft daarom ook goedgevonden dat gegevens over al ons telefoon- en internetverkeer opgeslagen moeten worden.

Geen opmerkingen: