maandag 16 januari 2006

Wat doet een Bush in het nauw?

Dat is op dit moment niet alleen een interessante vraag, maar vooral ook een erg dringende.

Immers, toen een tijdje geleden Hugo Chávez tot president van Venezuela gekozen was, heeft het Verenigdestaatse régime besloten hem zoveel mogelijk dwars te zitten. Het is kennelijk geen bepaald gerustgestellende gedachte voor het controlecentrum van het neokoloniale kapitalisme, wanneer links en rechts, op democratische wijze, presidenten en/of regeringen worden gekozen die niet zo blind achter de kapitalistische idealen aanhobbelen als de régimes van Tony Blair en Balkenende.

Nog niet zo lang geleden is in Bolivia de socialist Evo Morales tot president gekozen en gisteren is in de tweede ronde in Chili de socialiste Michelle Bachelet tot president gekozen. Een pikante bijzonderheid is nog dat zij een direct slachtoffer is geweest van het door de VS gesteunde régime van Augusto Pinochet.

Op deze manier is in een paar jaar tijd de invloed van de VS - althans op regeringsniveau - in Latijns-Amerika drastisch gedaald. Vandaar dan ook mijn vraag in de titel, want ik verwacht niet dat George Double-Me flexibel en/of intelligent genoeg is om te beseffen dat hij niet bepaald populair is...

Geen opmerkingen: